Joost Heuver: ‘Verbod op mobieltjes in de les?’

Vorige week pleitte het CDA voor een mobieltjesverbod in het onderwijs. Vooralsnog op de basisscholen en middelbare scholen. De minister heeft al aangegeven dat hij dat gaat onderzoeken en dat hij niet uitsluit dat er een landelijk verbod komt. Mocht dat verbod er komen, dan is daarna ook het hoger onderwijs (en dus Windesheim) aan de beurt.

Het nieuwsbericht deed naar mijn mening weinig stof opwaaien. Wat op zich best gek is, enkele weken voor de provinciale verkiezingen. Of kreeg ik misschien – ik spendeer niet veel tijd op de socials – de online ophef over dit plan niet goed mee? Voor alle leerlingen op de scholen zou dit namelijk voor een grote verandering zorgen.

Overbodig

Een collega bekeek vorige week een legendarisch filmpje waarin voorbijgangers 25 jaar geleden werd gevraagd of ze een mobiele telefoon wilde hebben. De meeste ondervraagden gaven aan dat ze het totaal overbodig vonden en zagen het nut er niet van in. Er is duidelijk veel veranderd de afgelopen jaren…

Mijn eerste mobiele telefoon was de Nokia 3310, veruit de populairste telefoon aan het begin van deze eeuw (terwijl ik dit typ voel ik de grijze haren toenemen). Ik zat in 3 VWO en was net met mijn eerste baantje als vakkenvuller begonnen. Toen maakte het niet uit of je in de klas je telefoon constant bij je had. Een groot gedeelte van je contactenlijst zat in hetzelfde klaslokaal. Niet te vergelijken met hoe het nu gaat. Nu heb je de hele wereld ter beschikking.

Random

Ik was eerlijk gezegd in de veronderstelling dat zo’n verbod er al was. En ik snap zeker dat er voordelen zijn aan onderwijs zonder mobieltjes.
Maar laten we als volwassenen ook de hand in eigen boezem steken. Kijk om je heen. In cafés, in de trein, in winkels, kantoren, zomaar random op straat. En ja, zelfs ook in de Tweede Kamer. Iedereen zit overal op zijn mobiele telefoon.

Als scholieren (of studenten) geen mobieltjes meer in de klas mogen hebben, mogen de leden van de Tweede Kamer dat dan straks ook niet meer tijdens hun vergaderingen? Wel zo eerlijk, toch? Kijken of ze dan nog steeds voor een verbod zijn.

Joost Heuver is medewerker bedrijfsvoering bij de opleiding HBO-ICT

Er zijn 1 reacties op «Joost Heuver: ‘Verbod op mobieltjes in de les?’»

  1. Bert schreef:

    Helaas. Iedereen die les geeft weet dat social media ‘aandachtskillers’ zijn. Je aandacht kun je namelijk maar op één ding tegelijk richten (multi-tasken bestaat niet). Aandacht die op school voor de volle 100% nodig is om te leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *