Enthousiaste start voor onderwijsweek

Windesheims jaarlijkse Onderwijsweek ging vandaag (30 januari) van start in Almere. Na een vrolijke openingslezing van Japke-d. Bouma was de toon gezet om enthousiast door te praten over trends en ontwikkelingen op de hogeschool.

Docenten en medewerkers van Windesheim kunnen deze week deelnemen aan een afwisselend programma van sprekers, workshops, verrassende activiteiten en mogelijkheden voor ontmoeting. De Onderwijsweek 2023, met als thema ‘Windesheim verwondert’ start in Almere. Illusionist Victor Mids is morgen (31 januari) de keynote speaker in Zwolle.

Japke D

Japke-d. Bouma opent de Onderwijsweek deze maandagochtend in Almere, na een spetterend optreden van de dichtende student Bram Veldkamp samen met dansgroep Break Squad.

Schrijfster Bouma, bekend van haar columns in NRC, krijgt van begin tot einde de zaal mee met haar vrolijke voorbeelden van zogenoemde ‘Jeukwoorden’. Woorden waarmee mensen zich gewichtiger maken, of waarmee ze minder mooie zaken (of hun eigen onkunde) verbloemen. Al snel blijkt dat ook de onderwijswereld bol staat van jeukwoorden.

Bouma voorziet de teksten op het scherm van droog en soms hilarisch commentaar. “Als je manager zegt dat hij ‘hierop gaat acteren’, dan zou het wel eens kunnen dat er weinig gaat gebeuren! En waarom moeten we ‘agile’ of ‘lean’ gaan werken? Kan dat niet gewoon met gezond verstand?” En termen als ‘Mag ik even iets tegen je aanhouden’ en ‘Ik wil wat ideeën inbrengen’ brengen bij Bouma zelfs onderbuikgevoelens teweeg.

Iets met makkelijke woorden uitleggen is het moeilijkste dat er is. De docenten in de zaal zijn het roerend met Bouma eens.
Als uitsmijter deelt Bouma nog een tik uit naar Windesheims stokpaardje ‘studenten die de regie moeten pakken en hun eigen leerroute moeten bepalen’. “Stop daar maar mee, beste managers, want zo werkt het niet. Dat kan elke docent of ouder je vertellen”, aldus Bouma.

Workshops

’s Ochtends en ‘s middags kunnen de docenten en medewerkers workshops volgen – online en op locatie. Zoals ‘Een powerboost voor je leerstof in powerpoint’. Die wordt gegeven door Erik Hulsken en Marijke van Heiningen van Multimedia Producties, die zich voor de gelegenheid hebben uitgedost als koks die de juiste ingrediënten van een goede powerpoint bij elkaar brengen.

In de workshop worden de docenten bijgepraat over de nieuwste snufjes van Powerpoint. Waaronder het, via Zoom en Morphing, vloeiend overgaan van het ene naar het andere onderdeel en weer terug.

Van Heiningen drukt het publiek op het hart om bewust en coherent met de multimediale mogelijkheden om te gaan. En het daarbij niet te bont te maken voor de studenten met een overvloed aan tekst, beeld en gesproken woord.
Hulsken stelt de docenten gerust dat zij zelf toch echt het belangrijkst zijn en dat de powerpoint alleen dient als ondersteuning van wat zij te vertellen hebben. “Stuur je studenten dus ook niet vooraf de hele powerpoint, maar hoogstens achteraf een samenvatting.”

Fair

Voor en na de workshops kan er bijgepraat worden op de ‘Fair’ in De Landdrost. Daar worden, naast een lunch, bijzondere hapjes en drankjes en een dj, presentaties gegeven van bijvoorbeeld de lectoraten en de Corporate Academy. Ook kan er een model van het nieuwe hoofdgebouw voor Windesheim in Almere worden bewonderd.

Zwolle

In Zwolle gaat de Onderwijsweek morgen (31 januari) verder met een vergelijkbaar programma. Daar zal tevens een uitzending van Studio Windesheim verzorgd worden. En enkele optredens van artistieke Windesheimers onder de titel ‘Windesheim’s got talent’.

Woensdag en donderdag kunnen medewerkers en docenten nog deelnemen aan de Serious Game ‘Food for Thought’.

Tekst: Ernest Mettes

Alle foto’s zien van de aftrap van de Windesheim Onderwijsweek 2023 in Almere? Bekijk het Facebook album op WIN Windesheim: Windesheim Onderwijsweek 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *