Nieuwjaarsreceptie 2023: ‘een koffer vol’

Het atrium van Windesheim was maandagmiddag goud aangekleed; alle aanwezigen dronken smoothies uit gouden rietjes. Er was livemuziek, een video, een toespraak en een quiz, en bladgoud in de alcoholvrije champagne. Proosten op een nieuw hogeschooljaar á la Great Gatsby.

“Lieve mensen”, begon voorzitter Inge Grimm haar speech. Ze nam de aandachtige luisteraars mee in het verhaal over bagage die wij allen meedragen. Mentaal, fysiek, zwaar en licht.

“Studenten brengen na meer dan twee jaar corona-pandemie hun koffer op orde”, vertelde ze. “En de koffer van elke student draagt een sticker met het Windesheimlogo, omdat we ons elke dag inzetten om studenten te supporten.

Soms staat een koffer ook voor  chaos en onzekerheid. “Zoals de stapels koffers op Schiphol afgelopen jaar. Voor vluchtende mensen overal ter wereld maar ook voor mensen die in ons eigen land onzekerheden voelen. Een koffer om warme truien in te bewaren omdat de kachel genoodzaakt lager moet door de hoge energieprijzen. Koffers van mensen die op zoek zijn naar een woning en momenteel geen kant op kunnen.”

Verbinding met elkaar zoeken is volgens Inge dan ook de focus van 2023. Maar ook het tonen van nieuwsgierigheid, zodat we nieuwe kennis kunnen toevoegen aan onze bagage. Het komende jaar staat dan ook in het teken van nieuwigheden als de realisatie van de digitale campus en meer aandacht voor praktijkonderzoek . “Durf open naar elkaars koffer te vragen wat er allemaal aan bagage in zit. “Wat voor ervaringen zeul jij met je mee? Kan ik mogelijk iets van je overnemen?”

Als goed voornemen wenst Inge ons talloze ‘vlindermomentjes’ toe, uit de column van Thijs Launchpag begin december in het AD. “Toevallige geluksmomenten die zomaar ontstaan op je dag, tenminste, als je er de aandacht voor hebt om ze daadwerkelijk waar te nemen. Ze komen op onvoorspelbare momenten langsgevlogen, en als je even niet kijkt zijn ze alweer weg gefladderd en heb je ze gemist – net als een vlinder dus.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *