Stemming: Wat voor cijfer geef jij 2023?

Studenten blikken terug op een jaar vol emoties en belevenissen.

Ik geef dit jaar een 6

“Ik vind dat bepaalde dingen met betrekking tot school echt wel beter geregeld mogen worden. Vooral met betrekkingen tot tentamens. Vaak worden dingen niet goed doorgegeven, waardoor je niet goed op de lijst komt te staan en je geen tentamen mag maken. School heeft gewoon een hele grote invloed op mijn sociale leven.

Hedwig, hbo rechten

Ik geef dit jaar een 7

“Ik heb een heel leuk jaar gehad met mijn studievereniging, maar mijn tante is ook overleden afgelopen jaar dus dat is natuurlijk wel minder. Ik ben op vakantie geweest, heb mooie plekken gezien in Praag. De introperiode was wel een hoogtepunt van mijn jaar. Belachelijk slecht voetbaljaar achter de rug met Chelsea, dat had ik wel beter willen zien.

Ik geef dit jaar een 7,5

Robbe, journalistiek

“De coronaperiode is nu een beetje voorbij aan het gaan, dus alles is weer subtieler. We kunnen eindelijk weer veel meer dingen doen, dat is wel een opluchting. Ook privé heb ik een goed jaar gehad. Ik ben op een aantal vakanties gegaan, niets te klagen. School gaat ook nog goed, ik zit nu in mijn laatste jaar, dus. Ik ben blij dat die coronavrij is.”

Deanne, verpleegkunde

Ik geef dit jaar een 8

“Ik heb hele positieve dingen meegemaakt. Bijvoorbeeld dat ik veel deadlines heb mogen halen, dat voelt voor mij altijd goed. Wat het echt rond maakt is dat ik mijn familie eindelijk weer heb kunnen zien na twee jaar, dus echt iets te klagen had ik niet. 2023 was voor mij zeker een geslaagd jaar.”

Hiba, international business

Ik geef dit jaar een 7,8

“Ik heb veel nieuwe dingen mogen leren, waar ik dankbaar voor ben. Daarnaast is corona nu echt voorbij, althans alle limieten zijn weg en iedereen mag weer normaal leven. Een zeven is dan een vrij normaal cijfer voor dit jaar, maar ik vind dat het nog wel iets boven het gemiddelde mag scoren.

Tijmen, hbo-ict

Ik geef dit jaar een 8,5

Op kamers heeft mijn leven veel leuker gemaakt. Ook zit ik sinds kort bij een studentenvereniging, ook heel leuk. Ik heb mijn eerste schooljaar gehaald op één toetsje na, maar ja ik ben wel over naar het tweede jaar.

Manou, commerciële economie

Ik geef dit jaar een 8

Van school heb ik de mogelijkheid gekregen om op skireis te gaan. Daar heb ik profileringspunten kunnen krijgen om zo uiteindelijk skileraar te worden, wat echt heel tof is. Voor de rest gaat het leven thuis prima, sporten gaat top en mijn vakken verlopen ook nog eens soepel.”

Philip, lerarenopleiding lichamelijke opvoeding

Ik geef dit jaar een 9

“Vorig jaar legde ik veel te veel druk op mijzelf met school en was ik daar ook constant mee bezig in mijn hoofd. Dat is nu heel anders. Ik ben nu meer met sociale dingen bezig dan met school waardoor ik beter in mijn vel zit. School gaat wel iets minder nu, maar dat maakt mij niet zo veel meer uit.”

Femke, psychomotorische therapie

Ik geef dit jaar een 7,5

“Ik ben geslaagd voor mijn havo-examens, wel chill. Het begin van het nieuwe schooljaar vond ik iets minder omdat ik een verkeerde opleidingskeuze maakte. Ik heb gelukkig kunnen switchen, waardoor ik beter op mijn plek zit. Daarnaast heeft de PVV de verkiezingen gewonnen. Het is een goed vooruitzicht voor mij. Bovendien is Heracles ook nog eens gepromoveerd naar de eredivisie, dus klagen kan ik echt niet.”

Julian, lerarenopleiding Engels

Ik geef dit jaar een 4

Over het algemeen was het wel prima, maar vergeleken met 2022 was het wel een minder jaar. Het scoort dus wel een onvoldoende. Er hadden zoveel dingen beter gekund. Ik ben bijvoorbeeld nog niet helemaal tevreden over mijn studiekeuzes, werk vind ik niet altijd zo leuk meer en mijn oma is overleden. Dus ja, die dingen bij elkaar opgeteld hebben best wel een invloed.”

Tessa, communicatie

Tekst en foto’s: Indy Roozendal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *