Judith Kreuze: Writersblock

Je kent het wel, je probeert te typen maar je brein is op vakantie. Je hoeft alleen nog maar dit verslag te schrijven voordat je klaar bent, en toch komt er niets in je op. Soms begin je, ga je verder en dan denk je toch: ‘Nee, dit is onzin. Ik haal het wel weer weg’. Drama, toch? Ik heb dit vaak meegemaakt als mijn verslag af moest. Dus vandaag ben ik maar eens op onderzoek uitgegaan. Hoe kom je uit een writersblock? 

Het eerste idee was om een random-woordgenerator te raadplegen. Het idee is leuk; met één klik op de knop heb je een willekeurig woord uit het woordenboek. Helaas, woorden als ‘plenzen’, ‘schatten’, ‘slaapplaats’ en ‘predicaat’ zijn nu niet persé in iedere tekst bruikbaar. Maar wie weet, als je lang genoeg klikt, kom je een praktisch woord tegen: opgelost!  

Mocht dat niet werken, kun je er samen met vrienden voor gaan zitten. Laat hen vragen stellen over je onderwerp en antwoord deze uitgebreid. Door diepgaande vragen te krijgen, komen je hersenen hopelijk uit de slaapstand. Of krijg je input van de anderen om je verslag ein-de-lijk af te maken.

Als derde idee: begin gewoon met schrijven en haal niets weg. Constant schrijven en weer schrappen, dat gaat je niet verder helpen. Laat de zinnen staan, ook als ze vrijwel geen nut hebben. Geef de ruimte aan je creativiteit en trust the process. Voor je het weet heb je een alinea vol getypt. Nuttig? Dat is de vraag, maar er staat wel iets. Later kun je het altijd nog aanpassen. Voor nu kun je naar een ander, willekeurig, hoofdstuk! 

Hardlopen, wandelen, fietsen of welke sport dan ook. Ken je dat, wanneer je een rondje wandelt en ineens denkt ‘Verrek, dat is het!’. Als je het niet kent, wandel je waarschijnlijk niet. Maar dit fenomeen bestaat en het werkt echt. Kom uit je huidige omgeving en ga naar buiten. Laat je gedachtes de vrije loop en wie weet kom je dichter bij je antwoord. 

En wat als dit allemaal niet werkt? Leg het werkstuk even weg, slaap er een nachtje over. Soms is het nu eenmaal niet jouw dag en dat geeft niets. Uiteindelijk komt er wel iets op papier. Neem je tijd, haal diep adem, drink wat water en zorg goed voor jezelf. En wie weet kom je erachter dat je ‘writersblock’ geen ‘block’ is, maar een bal die je zo weg kunt rollen.

Judith Kreuze is vierdejaars student Social work

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *