Windesheim focus op energieverbuik

Windesheim ontkomt niet aan de hogere energieprijzen. Engbert Nijboer, adviseur beheer en installaties, ziet mogelijkheden om het energieverbruik op de campus te verminderen – maar hij doet ook een beroep op studenten en medewerkers.

Engbert Nijboer

Een Hogeschool heeft, denk ik, toch een ander soort energiecontract dan een gewone burger?

Nijboer: ‘Dat klopt. We hebben voor gas en elektra één aansluiting voor de hele campus en dat betekent dat we een grootverbruiker zijn. Dan heb je geen “vast contract” zoals bij gewone huizen; de energielevering moet aanbesteed worden. Wij stellen eisen en voorwaarden, daar komt dan een leverancier uit. Daarmee spreek je een strategie af hoe je je energie inkoopt. En dat gaat doorgaans in delen. We hebben ons verbruik deels vroeg ingekocht, op basis van tarieven uit 2020/2021, maar deels ook op tarieven van dit jaar, en die vallen duurder uit. Alles bij elkaar zitten we nog redelijk gunstig.’

Hoe blijft Bodil warm?

“Ik drink veel meer koffie en thee in deze tijden. Ik heb warme nieuwe pantoffels gekocht die ook echt fijn zijn. Verder tennis ik buiten. Dat klinkt misschien gek, maar het helpt echt. In het begin is het nog koud, maar zodra je begint met trainen heb je het binnen no time warm. Dat is echt fijn.”

Bodil, student Commerciële Economie

Over wat voor bedragen hebben we het op Windesheim?

Nijboer: ‘Dit jaar betalen we al meer dan in 2021 en in 2023 gaan we nog veel meer betalen. Ik schat een verdubbeling vergeleken met het jaar daarvoor. Dan gaat het om een stijging van meer dan een miljoen. En dan zit Windesheim dus nog relatief gunstig. Ik ken hogescholen die nóg gunstiger zitten maar ook andere die door een andere inkoopstrategie nu al heel veel meer moeten betalen.

Hoe blijft Jan warm?

“Neem een shotje voordat je vanuit de kroeg naar buiten gaat! Dat houdt je warm op je terugtocht naar huis. Als je in de auto bent, kun je de stoelverwarming aan zetten. Sowieso laat ik de fiets sneller staan met dit weer. Thermokleding is ook echt een must in de winter. Als ik voetbaltraining heb, doe ik die altijd extra aan.”

Jan, student Communicatie

Wat verbruikt Windesheim?

Nijboer: ‘Qua gas verbruiken we net zo veel als ca. vijfhonderd huishoudens. En we verbruiken zo’n 5 miljoen kWh elektriciteit per jaar. In de loop der jaren zie je wel dat we minder gas verbruiken en meer elektriciteit.’

Want Windesheim wil van het gas af?

‘Dat is wel onze ambitie, de stip op de horizon. Al zal dat nog wel even duren, want er zullen installaties blijven waar gas voorlopig het beste is. Overigens slopen we de gasleidingen en de gasinstallaties nog niet, die blijven staan voor noodgevallen.

Hoe blijft Pauline warm?

“Naast normale dekentjes heb ik de perfecte oplossing voor dit weer: een trui-deken! Dat is zo’n lange, zachte trui met een grote capuchon. Verder warm ik mijn kamer op met kaarsen. Steek een paar grote aan en binnen twee uur is het lekker. Soep is ook echt een aanrader. De tomatensoep uit blik is mijn favoriet!”

Pauline, student Global Project and Change Management

Hoe gaat dat vervangen van installaties in zijn werk?

Nijboer: ‘Dat is vooral tijdens de renovaties. Gebouw A is een paar jaar geleden gerenoveerd en daarmee van het gas af; in B en C zijn tijdens de recente renovatie ook warmtepompen aangebracht. Zo zijn we steeds bezig. Op dit moment zijn we in A alle oude lampen aan het vervangen door ledlampen. Ook dat levert een flinke besparing. Zo’n grondige renovatie vraagt wel om veel voorbereiding, vaak één of meer jaar. En het onderwijs moet zoveel mogelijk doorgang kunnen vinden.’

Hoe blijft Machiel warm?

“Thuis hebben we een vrij nieuw huis dat goed geïsoleerd is. Daarnaast hebben we zonnepanelen, dus als de kachel aangaat valt dat mee qua energiekosten. Ik doe wel vaker mijn ramen en deur dicht, zodat het warm blijft. Verder heb ik op mijn kamer een eigen, elektrisch kacheltje. Als het echt koud is, zet ik dat aan.”

Machiel, student Commerciële Economie

Ik kan me voorstellen dat “energievreters” het eerst aan de beurt zijn. Het zwembad bijvoorbeeld?

Nijboer: ‘In verhouding met andere zwembaden presteert het zwembad best goed omdat het wel gunstig gebouwd is. Niet in de koude grond maar omringd door veel technische ruimten en bouwkundige luchtkanalen. De grote uitdaging is het energieverbruik in de basis te reduceren. Hoe wij als gebruikers met energie omgaan.

In de meeste gebouwen heeft de gebruiker invloed op de temperatuur en daarmee het energieverbruik. Wat doe je met een radiator? Zet je die volop open of een beetje? En als het te warm wordt, zet je dan de ramen open? Laten we de ramen openstaan als we weggaan? Ik zie vaak spreekkamers met de verwarming aan, een raam open, zonder dat iemand daar aanwezig is. Een andere vraag: hoe kunnen we nog rechtvaardigen dat voor het avondonderwijs hele gebouwen ‘s avonds verlicht en verwarmd worden terwijl effectief maar een halve etage gebruikt wordt?

Hoe blijft Esther warm?

“In de achtertuin hebben we een tuinhuisje met een houtkachel. Het is heerlijk om daarbij te zitten. We krijgen er nog een jacuzzi bij. Die warmt je op en is ook nog eens gezond. Nog een tip om warm te blijven: ga op stap! In clubs is het altijd heet. Je kan gewoon je zomerhemdjes aan in plaats van drie lagen over elkaar.”

Esther, student Journalistiek

Die lessen moeten bij elkaar gezet worden?

Nijboer: ‘Ja. En bedenk daarbij: mensen zijn net kacheltjes. Als een etage goed gevuld is, dan scheelt dat enorm in de kosten.’

Het wordt dus tijd voor een energiebewustwordingscampagne.

‘Daar wordt momenteel zeker over nagedacht

Tekst artikel: Marcel Hulspas
Tekst en foto’s kaders studenten: Serena Caruso
Grote foto’s: Gerben Rink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *