Wegwerpbekers vervangen door porselein

De wegwerpbekers voor koffie en thee verdwijnen per 1 juli waarschijnlijk helemaal van de campus. Campusbezoekers die geen eigen beker of Billie Cup bij zich hebben kunnen gebruik gaan maken van porseleinen bekers.

Windesheim bereidt zich voor op het landelijke verbod op plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen. Dat gaat in per 1 januari 2024, maar per 1 juli 2023 moeten daartoe al eerste stappen gezet zijn. Bedrijfsrestaurants zijn vanaf volgende maand verplicht om een duurzaam alternatief te bieden voor plastic wegwerpbekers. En ze moeten hun klanten per 1 juli laten betalen als ze toch wegwerpbekers aanbieden.

Uitbannen

De wetswijziging brengt heel wat veranderingen met zich mee voor de catering op Windesheim, vertellen Mark van Vilsteren van Windesheims afdeling Facilitair en Marlou Meijer zu Schlochtern, manager van de hogeschoolcateraar Eurest. De terugkeer van porseleinen bekers lijkt in veel gevallen de oplossing.

Windesheim is een half jaar geleden al begonnen met de eerste stap in het uitbannen van de wegwerpbekers. Sinds januari zijn die niet meer te krijgen in de espressobars en koffiecorners. In plaats daarvan worden de herbruikbare plastic Billie Cups uitgegeven. Wie geen eigen beker heeft betaalt eenmalig 1 euro voor een Billie Cup, die later kan worden omgeruild voor een nieuwe beker of een muntje.

Automaten

Wegwerpbekers komen nu nog wel uit de koffieautomaten in de gangen, maar daarmee wordt per 1 juli ook gestopt.
Van Vilsteren: “Studenten en medewerkers wordt gevraagd zoveel mogelijk een eigen beker of Billie Cup te gebruiken. Daarnaast gaat Windesheim porseleinen bekers bij de automaten plaatsen. Want bij de onbemande automaten op de afdelingen is het uitgeven van nieuwe Billie Cups niet mogelijk.”

De gebruikte porseleinen bekers uit de gangen dienen na gebruik in de vaatwasser van een pantry gezet te  worden. “De afwasmachines van de pantry’s zullen daar wat vaker moeten draaien. Maar we hopen dat gaandeweg steeds meer mensen eigen bekers zullen gebruiken en het gebruik van porselein dan weer afneemt”, aldus Van Vilsteren.

Kantines

Ook bij de koffieautomaten in de kantines van Eurest zijn nu nog wegwerpbekers verkrijgbaar, maar waarschijnlijk verdwijnen die ook per 1 juli. Marlou Meijer zu Schlochtern: “Het wordt een stukje gewenning voor de consument dat je je eigen beker meeneemt naar de kantine. Als alternatief gaan we porseleinen servies of Billie Cups aanbieden. We studeren hier nog op, want beide alternatieven brengen naast extra afwas ook extra werk met zich mee.”

Uitgeven van Billie Cups betekent dat de kantines de routing en de bemensing moeten aanpassen, zodat gasten eerst een nieuwe beker kunnen halen/betalen voordat ze bij de automaat komen.
En het uitgeven van porseleinen bekers betekent dat ze extra medewerkers moeten inzetten om de gebruikte bekers terug te halen die niet ingeleverd worden en buiten de kantine terechtkomen.

Soep

Verder onderzoekt Eurest welke plastic ‘disposables’ er nog meer in de kantines gebruikt worden voor andere dranken. Zoals de doorzichtige wegwerpbekers voor smoothies en de brede wegwerpbekers voor soep. “Waarschijnlijk kiezen we daar ook vaker voor porseleinen alternatieven. Een Billie Cup is bijvoorbeeld niet altijd goed schoon te krijgen na gebruik voor soep”, aldus Meijer zu Schlochtern.

Eurest beheert ook de ‘koffieservice’, de wagens met kannen koffie en thee die naar de kamers en zalen op de afdelingen gebracht worden. Daarvan is al besloten dat ze overgaan naar porseleinen servies.

Bijbetalen

De optie om klanten komend semester te laten betalen voor disposables in de kantine houdt Meijer zu Schlochtern nog even open. “Dat is in bepaalde gevallen misschien een optie. Klanten zijn intussen al gewend aan bijbetalen, als ze bijvoorbeeld extra wegwerpbestek mee willen nemen voor op de afdeling.”

Bij de Spar campuswinkel moesten de klanten altijd al bijbetalen voor een wegwerpbeker, waarschijnlijk gaat de Spar op termijn ook Billie Cups uitgeven.

Duurzaam

Van Vilsteren: “Deze veranderingen beslaan een proces van jaren. Het duurt een tijd, maar uiteindelijk gaan mensen anders aankijken tegen wegwerpmateriaal en gaan ze de duurzame alternatieven gewoner vinden. We zien bijvoorbeeld bij andere instellingen die hier eerder mee begonnen, dat het gebruik van de eigen bekers nog steeds toeneemt.”

De Billie Cup is volgens Van Vilsteren in ieder geval een goed en handig alternatief. “Je kunt hem zelf omspoelen, maar je kunt hem ook zo vaak als je wilt inruilen voor een schoon exemplaar, of aan het eind van de dag omwisselen voor een muntje.”

Lees ook het eerdere artikel van WIN: Herbruikbare beker in campuscafés

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *