Joost Heuver: ‘Een beter milieu begint bij…’

Tuurlijk, het is vlak voor half elf, dus dat betekent drukte in de toiletruimte. De urinoirs zijn bezet en de wc’s ook. Op de houder van de doekjes naast de spiegel staat een herbruikbare waterfles, zo’n eentje die je tegenwoordig als standaardrelatiegeschenk lijkt te krijgen. Net op het moment dat ik wil omdraaien om het later nogmaals te proberen, of me – en dit is waarschijnlijker – naar een andere verdieping te begeven, gaat één van de drie wc-deuren open. Mijn volle blaas is blij en ik duik de wc in.

Nadat ik heb doorgespoeld draai ik me om en valt me opeens een half loshangende poster op de deur op. Op de poster staan allerlei weetjes over plastic en tips om duurzamer te leven. Goed dat deze hier hangt, is mijn eerste ingeving. Ik herinner me meteen ook het SDG Generation Festival dat vorig jaar in oktober werd gehouden. Ikzelf begon een maand eerder bij Windesheim en ik weet nog dat ik het een goede start vond.

Ambitie

Terwijl ik mijn handen was denk ik aan de ambitie dat Windesheim zich richt op een duurzame samenleving. Het is een half jaar na het SDG Generation Festival waar ik hier de eerste keer direct op werd gewezen, naar mijn weten. Ik trek wat doekjes uit de houder (de waterfles is ondertussen gevuld en meegenomen) en gooi deze in de prullenbak.

Terwijl ik terugloop naar mijn werkplek twijfel ik of mijn geheugen mij in de steek laat, of dat duurzaamheid eigenlijk totaal geen hot topic is op de campus. Op de homepage van Sharenet klik ik op een bericht van voor het paasweekend en lees dat Windesheim meedoet aan de SustainaBul. Dit is een ranking van hoge onderwijsinstellingen om te zien hoe duurzaamheid is geïntegreerd. ‘Aan de vorige edities deden we niet actief mee. We eindigden toen onderaan de lijst’, zo begint de tweede alinea.

Naleven

Iets verderop staat een voorlopige conclusie: Windesheim kan transparanter zijn als het gaat om beleid rondom duurzaamheid. Daarnaast kan de studentbetrokkenheid op het onderwerp omhoog. Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn. Een ambitie hebben is leuk, maar deze naleven én stimuleren is enorm belangrijk. Dat maakt een ambitie pas echt duurzaam.

Joost Heuver is medewerker bij de opleiding HBO-ICT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *