Eelco Boss: Excuses

Excuses aanbieden voor het slavernijverleden door de regering: ik ben er geen voorstander van. Alleen maar gedoe, het is nooit goed genoeg en bovendien hypocriet. De koning gaat nu onderzoek laten doen naar de slavernijgeschiedenis van zijn familie. Ik zal de uitkomst vast verklappen: zijn voorvaderen zaten tot over de oren in de koloniën en dus in de slavernij: het is geschiedenis op HAVO-2 niveau. 

De negentiende eeuw was namelijk voor vrijwel alle mensen onderaan de sociale ladder een verschrikking in vele gedaanten. Ik stam zelf af van straatarme mensen die door de Nederlandse overheid gedeporteerd werden naar bedelaars- en armenkoloniën en hun brood moesten verdienen in de, mede door Amsterdams kapitaal gefinancierde, mensonterende Drentse veenkoloniën. Ze woonden in plaggenhutten, de helft van hun kinderen overleefde het eerste jaar niet, werden soms  in jenever uitbetaald en hebben nooit mogen stemmen.  

Ook de vrouwenonderdrukking vierde hoogtij, waar de slavernij in 1863 afgeschaft werd, werden vrouwen nog tot 1958 volgens de wet ‘handelingsonbekwaam’ en dus vaak volkomen afhankelijk van de luimen van hun man/ vader. De effecten van de structurele achterstelling van vrouwen zijn nog volop aanwezig in onze samenleving, ook op Windesheim, zo bewijst het jongste rapport van Zestor over de loonkloof man/vrouw.

Al deze negentiende-eeuws ellende werd gelegitimeerd door de toenmalige Nederlandse regering, die maar rond de 10 procent van de mannelijke elite vertegenwoordigde. Want je mocht destijds alleen stemmen als je ouder dan 21 was, man was en voldoende belasting betaalde (en dus heel veel geld had). 

Mijn punt: de regering zou nog een hele lijst kunnen afgaan qua excuses, maar kan zich veel beter richten op eerlijke instituties die alle mensen in staat stellen iets van het leven te maken, niet alleen de mensen die het al goed hebben: dus los die loonkloof eindelijk op! (ook op Windesheim), maak een einde aan de bijlesindustrie, maak eens werk van serieuze erfbelasting, schaf de hypotheekrenteaftrek af, los die ellende met de kinderopvangtoeslagen op, isoleer ook snel de huizen in de sociale woningbouw versneld. Enzovoort.

Dan hoef je later geen laffe excuses te maken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *