Judith Kreuze: ‘We spreken gewoon Engels’

Het nieuwe studiejaar begint voor iedereen anders, de een doet mee aan de Bruisweek en de ander zit brak in een bus op weg naar de campus. Dat laatste deed ik ook, alleen dit jaar niet de bus naar Windesheim maar naar de VIA University in Aarhus Denemarken.

Een totaal nieuw begin in een nieuw land, met nieuwe mensen uit voor mij onbekende culturen. Zoveel nieuws, het is me wat!

Mini-badkamer

Na een lange reis met de trein én zeven uur vertraging, kwam ik om 2 uur ’s nachts aan in mijn kamer in het donker. Ik heb een bed, een bureau en een kastje. In het halletje stond een kledingkast en ik heb een eigen mini-badkamer.

Ik had een tas besteld waarin allerlei standaardvoorwerpen zaten, zoals keukenspullen, een kussen, deken en lakens. Maar helaas pindakaas: er stond geen tas, dus ik kon op mijn nieuwe bed slapen zonder lakens en dekens. Die kon ik na vijf dagen toch ophalen, gelukkig maar.

Muntjes

Een nieuw OV-systeem is één van de dingen die het meest lastig zijn om aan te wennen. Denemarken loopt niet bepaald voor op de moderne snufjes als het gaat om bustickets. De enige tickets die ik kon kopen, kon ik betalen met muntjes.
Er zijn nog weinig Denen die ik heb ontmoet. Maar de paar die ik heb leren kennen zijn erg vriendelijk. Onze Deense docenten vertelden over hun cultuur. Denen zijn over het algemeen erg behulpzaam, maar je moet ze wel om hulp vragen. Ze komen niet op je aflopen wanneer je iets niet lijkt te begrijpen. Ook zijn ze niet altijd even direct, ze draaien liever een beetje om de situatie heen als dat een wat zachtere uitkomst heeft.

Engels

Als Nederlander is dit minder mijn stijl, maar ik kan er wel mee leven. Wat trouwens wel top is aan de Denen, is dat ze – net als Nederlanders – allemaal Engels kunnen en meteen van taal schakelen als ze horen dat je niet Deens bent. Hoe fijn is dat!

Het is even wennen, zo in het nieuwe jaar. Het kost wat tijd om te settelen, alles gereed te maken en je eigen plekje te vinden. Ik ga nieuwe vrienden maken en op een andere manier leren. Het kan best overweldigend zijn.

Judith Kreuze is vierdejaars student Social work

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *