Judith Kreuze: ‘Makkelijk besparen?’

Iedere keer als ik boodschappen doe, lijkt alles duurder geworden. Niet alleen groente en fruit maar ook kleding en huisapparatuur. Een chocoladereep bijvoorbeeld is bijna 30 cent duurder en mijn favoriete reep werd zelfs 80 cent duurder dan vóór de prijsstijgingen.

Wat een drama om voor jezelf te zorgen wanneer je inkomsten niet hoger worden, maar alles om je heen wel stijgt in prijs. Maar poeh, wat kun je eraan doen als skere student? Hoe bespaar ik nu makkelijk geld?

Studentenkorting

Ten eerste ben ik gaan zoeken naar kleding-, schoenen- en soms zelfs elektronicawinkels die studentenkorting geven. Ik wist er al een paar, maar het blijken er echt meer dan ik in de gaten had. Ik vraag voortaan standaard bij iedere winkel of er studentenkorting is. Soms is de korting vanaf een bepaald bedrag dat je moet besteden, maar dat is zeker het checken waard. Wie weet kun jij zo ook wat geld besparen op je eerst volgende aankoop?

Met mijn volgende tip was je waarschijnlijk al bekend, maar het is toch goed om die nog eens te noemen: kijk altijd ónder in de schappen van de supermarkt. Want de goedkope deals liggen vaak een beetje verstopt en de duurdere producten liggen op ooghoogte.

Ik kijk trouwens goed uit voor producten die een aanbieding lijken, maar eigenlijk een marketingtruc zijn: ‘Koop dit extra goedkope zakje voor pastasaus!’ Dat deed ik, maar ik moest naast dat zakje nog wel alle groentes, pasta en vlees kopen waardoor ik alsnog duurder uit was.

ChefGPT

Voortaan check ik beter wat ik al in huis heb en doe het daarmee. Wij studenten eten vaak hetzelfde en soms heb je dan een product waarvan je niet weet wat voor gerecht je ermee kunt maken. Geen inspiratie? Vul al je ingrediënten in op ChefGPT en het programma produceert een mooi recept voor je. Je bent goedkoper uit én je verspilt niets, dus goed voor het milieu! Wat wil een mens nog meer?

Ondanks alle tips om te besparen houd ik aan het einde van de maand minder over dan vroeger. Ik duik regelmatig in reclamefolders en ik bestel nog maar één drankje in plaats van twee op het terras. Ik ben ook aan het kijken of er misschien nog overheidspotjes zijn waar ik recht op heb. Minder duur zal het leven niet meer worden. Maar misschien ga ik het door meer besparingen nog een tikkeltje beter redden.

Judith Kreuze is vierdejaars student Social work

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *