Oude fabriekshal als thuishonk

Onlangs startte de minor Sustainable Technologies: met een thuishonk op een bijzondere plek. De studenten krijgen namelijk colleges in een oude fabriekshal vlakbij het stadion van PEC Zwolle, midden tussen de duurzame bedrijven en start-ups. Samen vormen de studenten een ‘community of practice’, een nieuw onderwijsconcept vanuit het domein Techniek.

De hal op het voormalige Philips-terrein (ooit werden hier met name condensatoren gemaakt) vormt vijf dagen per week de uitvalsbasis van de 28 studenten. Docenten komen vanaf de campus of Koestraat, waar de opleiding Industrieel Product Ontwerpen is gehuisvest, naar hen toe om college te geven. De ruimte is zo ingericht dat er ook gezamenlijk aan projecten gewerkt kan worden, met prettige banken en containers waarin kleine groepjes ongestoord kunnen werken. Een koffieautomaat, waterkoker en tosti-apparaat geven de hal een bijna huiselijke sfeer.

Multidisciplinaire teams

“Sustainable Technologies is een minor die draait om opdrachten uit de praktijk”, vertelt docent en netwerkcoördinator Marjan Poutsma. “De derde- en vierdejaars gaan in multidisciplinaire teams aan de slag met opdrachten van opdrachtgevers en bedrijven, waarbij ze worden ondersteund door docenten en experts uit het werkveld.”

Enkele voorbeelden van opdrachten en vraagstukken waar studenten zich over mogen buigen: Hoe kun je de productie van een voetbal verduurzamen? Of: Windesheim Almere gaat een groot nieuw onderwijsgebouw neerzetten, dat bijna energieneutraal moet worden, bijvoorbeeld wat betreft de energievoorziening als de gebruikte materialen. Schrijf een advies over de meest CO2-arme ontwerpkeuzes. En: Bedenk een manier om energie op te wekken door middel van een (semi-)transparante overkappingen van een groot oppervlakte, waaronder kan worden gesport of gewerkt.

Zes verschillende hogescholen

De studenten zijn afkomstig van zes verschillende hogescholen en verschillende technische opleidingen. “Ze kunnen hier de hele dag werken aan praktijkopdrachten en bedrijven kunnen gemakkelijk langs komen. Zoiets is niet makkelijk te organiseren op de campus.”

Toen Marjan voor het eerst een kijkje nam in de hal, werd direct duidelijk dat er aan het interieur veel moest gebeuren. “Alles was beschimmeld, kapot, gescheurd of gedeukt. En de kleuren waren erg lelijk, veel okergeel en donkerblauw. Dus we hebben het zelf met hulp van een aannemer helemaal opnieuw ingericht, met veelal tweedehands materialen en hergebruikte meubels van Windesheim.” Daar stak ze, samen met een diverse teams van studenten, aardig wat uurtjes in.

Even naar de overkant

De locatie aan de rand van Zwolle is bekend terrein voor Windesheim. Ook het lectoraat Kunststoftechnologie en Greenpac iLab, een kennis- en innovatiecentrum dat onder andere duurzame start-ups in de maakindustrie ondersteunt, zijn hier te vinden. Andere partijen die er zijn gevestigd: Polymer Science Park, Breman Academy, Deltion Protolab, DSM en een distributiecentrum van Picnic. (Greenpac iLab heet sinds begin oktober Zwinc.)

Marjan Poutsma: “Ik merk dat de studenten al heel snel even naar het gebouw hier aan de overkant liepen als ze iets nodig hebben, bijvoorbeeld qua gereedschap. Daar zitten studenten van Deltion en een aantal duurzame start-ups van Windesheimstudenten.”

Robots en cobots

Het idee voor deze Community of Practice (CoP) ontstond al in 2018. Toen werd er vanuit het domein Techniek de ambitie op papier gezet om minoren op te zetten ‘waar studenten, bedrijven en lectoraten samenwerken aan het verduurzamen van producten en diensten’. Sustainable Technologies moet langzaam uitgroeien tot ‘dé locatie in regio Zwolle waar kennis op dit gebied verder wordt ontwikkeld en geborgd’ en waar onderwijs, onderzoek, ondernemen en overheid samenkomen.

Begin dit kalenderjaar startte ook de CoP Fabriek van de Toekomst, met als thuisbasis Perron038, tussen het station van Zwolle en Windesheim. Hierbinnen werken studenten samen met innovatieve bedrijven uit de machinebouw, bijvoorbeeld op het gebied van robots en cobots en hoe die bijdragen aan de automatisering en slimmer produceren.

Community-gevoel

Studenten zijn te spreken over hun eigen stekje op het bedrijventerrein. Mike Holterman: “Ik vind het een leuke plek, en je merkt ook echt iets van het community-aspect. Ik kende iedereen vrij snel al en je bouwt wat makkelijker een band op doordat je hier de hele dag samen zit.”

Student Leon van Eek was ook betrokken bij het herinrichten van de hal. “We hebben samen bijvoorbeeld een vloertje op de containers gemaakt, zodat je daar iets kunt opslaan. Je kunt hier prettig werken, lekker rustig.” Op Windesheim is het daar weleens te druk voor, zegt ook studiegenoot Mike.

Frank Bosch is vooral blij om een eigen, vaste plek te hebben: “Dat is gewoon erg prettig, hoef je niet de hele dag heen en weer te lopen. En ik werk nu makkelijker door om iets nog even af te maken.”

Meer info? Bekijk de flyer van de CoP Sustainable Technologies of die van Fabriek van de Toekomst

Tekst: Wouter van Emst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *