Van theatraal sprookje tot nachtmerrie-film

Windesheimstudenten presenteerden afgelopen week een serie indrukwekkende performances, live op de campus. Zoals student Demi met haar gevoelige sprookje over een imperfecte vlinder.

De theatrale kunstavond kon voor het eerst sinds corona weer live op de campus gehouden worden.
In het atrium van het entreegebouw vertelde logopediestudent Demi Bosch het publiek over de imperfecte vlinder. Naast haar hing een bonte slinger van vlinders en op haar keel was ook een vlinder geschilderd. Met het sprookje over de grote imperfecte vlinder die ze voor haar lichaam hield, doelde Demi, zonder expliciete uitleg, op haar eigen medische mankement.

Demi Bosch. Foto: Jasper van Overbeek

De artistieke performances waren de afsluiting van de hogeschool keuzemodule (HKM) ‘Creatieve ontwikkeling met performing arts’, gegeven door docente Ariane Niemeijer. Twaalf studenten van verschillende studies deden daaraan mee.

Anne de Groote

Anne de Groote (student toegepaste gerontologie) maakte met haar performance een mooie verbeelding van een moeilijk maar herkenbaar thema: mannen die het vrouwen moeilijk maken en hun grenzen niet accepteren.

Hoe allerlei rotopmerkingen haar lichaam bevlekt hadden toonde Anne via grote handafdrukken van witte verf op haar zwarte kleren.

Brechje Flake

Student Brechje Flake (logopedie) had post gevat op het podium van het auditorium. Daar zong ze een lied over keuzes maken door de microfoon. Ondertussen puzzelde Brechje letterlijk de stukken aan elkaar van haar eigen pad.

De performance van Irene Servaas (social work) ging over het accepteren en dan maar noodgedwongen vieren van imperfectie. Dat beeldde ze uit door papier eerst te beschilderen en vervolgens tot proppen te verkreukelen.

Irene Servaas

Daarna vouwde Irene de papieren weer uit en voegde ze gouden elementen toe aan haar schilderijen.

Laura Prins (AD sociaal werk in de zorg) had een waanzinnige nachtmerrie-achtige collagefilm gemaakt over een huis waar wordt ingebroken en presenteerde dat op een videoscherm.

De videofilm van Laura Prins

Met de film gaf Laura uiting aan een traumatische ervaring uit haar echte leven, toen ze een inbreker op heterdaad betrapte in haar eigen huis en hem wegjoeg gewapend met een schaar en een kleerhanger.

Maaike Mosterd

Het publiek kreeg soms ook de kans om deel te nemen aan performances, zoals bij die van Maaike Mosterd (journalistiek). Zij schilderde op een groot wit doek op de vloer dichterlijke kreten over de gedachten in haar volle hoofd. Maaike nodigde de toeschouwers uit om daar hun eigen gedachten aan toe te voegen.

Er zijn 2 reacties op «Van theatraal sprookje tot nachtmerrie-film»

  1. Koos vd Wilt schreef:

    Mej B Flake wil wel activitiste zijn, maar zij eist dat ze erbij mag zingen. Dat doet ze dan ook heel verdienstelijk.

  2. Koos vd Wilt schreef:

    activitiste>activiste
    was geen grapje maar een echte tikfout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *