Publiek krijgt touwtjes in handen

Windesheimstudenten lieten afgelopen week bijzondere theatrale kunst zien op de campus. Zoals student Sanne, die het publiek de touwtjes in handen gaf over haar eigen ledematen.

Sanne de Velde Harsenhorst, student logopedie, demonstreerde met haar kunstzinnige perfomance een overdreven hang naar controle. Terwijl een paar mensen uit het publiek haar bewegingen mochten leiden via touwtjes, vroeg ze aan anderen om de meldingen uit haar volle agenda luid voor te lezen.

De artistieke performances werden afgelopen donderdag opgevoerd in de Zwolse campusgebouwen, als afsluiting van de hogeschool keuzemodule (HKM) ‘Creatieve ontwikkeling met performing arts’, gegeven door docente Ariane Niemeijer.

Student Elmar (HBO-Rechten) had post gevat op een trap en gaf het publiek fysiek onuitvoerbare absurdistische opdrachten, zoals joggen op je handen. Daarbij reageerde Elmar steevast super enthousiast op de gebrekkige uitvoering: ‘Zo hard ik het zelf nog niet eens bedacht!’

Bouwkunde student Annemijn gaf een performance met hoepels, waarbij ze het publiek woordloos uitnodigde om met haar mee te doen.

En Stephan Hoeksema, een docent HBO-ICT uit Almere die ook als student meedeed aan deze HKM, praatte tegen zijn publiek via het grote beeldscherm in het auditorium. Zijn performance ging over omstandigheden die dwingen tot onorthodoxe en creatieve methodes, een metafoor voor het noodgedwongen online lesgeven door het Coronavirus. “Je moet wel, maar eigenlijk kan het niet.”

De studenten schuwden niet om lastige onderwerpen op de bühne te brengen. Zo zong een IPO-student een ontroerend, zelfgeschreven lied over de tijd dat hij als kind gepest werd.
En een logopediestudente droeg een expliciet gedicht voor over seksueel genot, waarna ze zich afvroeg: “Mag een meisje zich wel zo uiten? Daar houd ik me niet mee bezig! Ik wil gewoon seks!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *