Virtuele knuffel voor meer vrolijkheid

Zingen speelde altijd al een belangrijke rol in het leven van Urcy Miranda. Dit voorjaar bracht de docent Rechten haar eerste nummer uit: ‘Virtuele Knuffel’, voor alle Windesheimers die wel wat vrolijkheid kunnen gebruiken.

“Vroeger bij ons thuis blies er altijd een verscheidenheid aan muziek door de speakers. Mijn vader was namelijk een fervent lp-verzamelaar. Van reggae, jazz en motown tot country en Michael Jackson. Als klein meisje stond ik vaak voor de spiegel met de haarborstel in mijn handen en deed ik alsof ik Withney Houston was die een concert gaf. Daarnaast zijn mijn broers en zussen ook allemaal muzikaal aangelegd. We waren thuis altijd aan het zingen en dansen. Zelf ben ik de jongste van vijf kinderen, dus we werden dan ook wel eens The Miranda 5 genoemd.”

Meester in de Rechten

Al op de basisschool begon Urcy met zanglessen. Tot het eind van de middelbare school ging ze daar mee door, en trad ze hier en daar op. Toch bewandelde ze na de middelbare school een andere route. Ze ging Rechten studeren aan de Vrije Universiteit. “Zanglessen vond ik heel leuk, maar de oefeningen vond ik toch wat saai. Ik had niet het doorzettingsvermogen om er echt veel tijd in te steken, dat heb je wel nodig om een pro te worden. Net als profvoetballers moet je als zanger helemaal tot het gaatje gaan om ergens te komen, met talent alleen kom je er niet. Rechten is een kant die ook heel erg bij mij hoort. Maar als je een vuurtje eenmaal in je hebt branden dan dooft dat nooit helemaal.”

Corona

In 2010 maakte ze als bedrijfsjurist een uitstapje naar Holland’s Got Talent en schopte ze het tot de halve finale. In 2017 organiseerde ze met andere artiesten een gospelconcert in de schouwburg van Almere. Maar daarna kwam het zingen op een lager pitje te staan, maar Covid bracht daar verandering in. “In september 2019 kwam ik Op Windesheim te werken en een half jaar later kwam corona. Tja, dat is als beginnend docent best een uitdaging. Gedurende de eerste lockdown kreeg ik corona en moest het hele gezin in quarantaine; gelukkig had ik milde klachten en kon ik thuis uitzieken. Maar ik bedacht wel dat dit een verschrikkelijke toestand is waar we nu met z’n allen in zitten. Mijn sb-gesprekken stonden het afgelopen jaar bijna alleen maar in het teken van studenten motiveren. Nog even volhouden!”

Samen achter de piano

Met die gedachte wilde Urcy het liedje Virtuele Knuffel uitbrengen, om studenten en collega’s op te vrolijken. Al was het uitbrengen van het nummer geen vooropgezet plan. “Tijdens het avondeten begon ik spontaan wat te neuriën en mijn dochter raakte helemaal enthousiast: ‘zing het nog eens mama!’ riep ze. Toen deed ik het nog eens en dacht: ‘dit klinkt best leuk’. We klommen toen gelijk samen achter de piano en ik begon met schrijven. Ik zit nu in een modus dat ik het ontzettend leuk vind om dingen uit te proberen en mezelf te herontdekken. Het beginnen met doseren vond ik ook superspannend.”

“Alles wat ik doe, doe ik met passie en overtuiging. Virtuele Knuffel valt normaal gesproken totaal niet binnen mijn genre, maar het is wel iets wat volledig uit mezelf komt.”

Windesheim

De videoclip van Virtuele Knuffel is dit voorjaar opgenomen op Windesheim Almere, omdat Urcy de online-situatie wilde uitbeelden. Vanaf april staat de clip online en sindsdien is deze al bijna zesduizend keer bekeken. Ze ontvangt veel reacties in haar mailbox en haar nummer is al een aantal keer uitgezonden bij lokale en landelijke radiostations. “Door de situatie waar we nog steeds inzitten kan ik nog geen optredens geven maar sinds het uitbrengen van het lied geef ik een aantal interviews per week, dat is enorm tof! Ik zing en schrijf thuis meer en ik wil via mijn Youtube- en Instagramkanaal meer muziek delen. Corona heeft mijn passie voor muziek opnieuw aangezwengeld.”

Tekst: Reinhilde van Aalderen
Foto rechts: Camiel Claassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *