Wielertoertocht nu al een blijvertje?

Het draaiboek ligt klaar, de logistiek is geregeld en het allerbelangrijkste: het maximale aantal deelnemers van vijftig is bereikt. Het lijkt er sterk op dat de eerste editie van de ‘Windesheim Classic’, van Windesheim in Almere naar de campus in Zwolle, een succes gaat worden.

De eerste editie van deze nieuwe toertocht voor wielrennende Windesheimers wordt gereden op vrijdag 7 juli. De route van ongeveer negentig kilometer voert van Windesheim in Almere over de Veluwe door dorpjes als Garderen en Uddel naar de campus in Zwolle. Daar wordt de dag afgesloten met een gezamenlijke barbecue. Martin Kroon en Mark van den Nieuwenhof, beiden docent in Almere, zijn de initiators.

Mark, hoe ontstond dit idee?

“Martin en ik racefietsen vaak samen en tijdens een van die ritjes zeiden we tegen elkaar: het zou leuk zijn om dit ook eens met wat collega’s en studenten te doen. Maar dan wel uit Almere én Zwolle, want gevoelsmatig zijn het toch twee verschillende hogescholen. Toen is er een voorstelletje gegaan naar Tony van Meenen van het MT en hij was positief en wilde ons wel sponsoren. Het doel is naast sportief bezig zijn en plezier maken dus ook verbinding.”

Zo’n toertocht heeft behoorlijk wat voeten in de aarde.

“Klopt, er moet heel wat geregeld worden. Voorbeeld: de fietsen van de deelnemers uit Zwolle vervoeren we ‘s ochtends met één of twee busjes van de campus in Zwolle naar Almere. En aan het einde van de dag moeten de racefietsen van de mensen uit Almere, die dan dus in Zwolle staan, weer terug naar Almere. De deelnemers zelf moeten gewoon met het OV reizen, we gaan niet met luxe touringcars werken. Het budget was beperkt, zeg maar.”

Kan iedereen meedoen? Ook fietsers die nooit de Tour de France zullen winnen?

“Zeker, we gaan niet lopen racen. We gaan in vier of vijf verschillende groepjes fietsen, ingedeeld op snelheid. De insteek is recreatief, dus onderweg een beetje kletsen, halverwege een kop koffie met appelgebak en een barbecue om de dag af te sluiten.”

Wordt de Windesheim Classic een blijvertje?

“We hopen heel erg dat dit het startschot van een jaarlijkse Windesheimtocht is en dat het een echte traditie wordt. Het ene jaar van Almere naar Zwolle en het jaar erop van Zwolle naar Almere. We kregen al een mailtje van een docent dat studenten van de opleiding Sportkunde in Zwolle misschien volgend jaar de organisatie op zich kunnen nemen, dat zou natuurlijk heel leuk zijn.”

De eerste editie van de Windesheim Classic wordt gereden op vrijdag 7 juli. De lengte van de toertocht voor studenten, docenten en medewerkers is 90 kilometer, start bij Windesheim in Almere en eindigt op de campus in Zwolle. De kosten voor deelname bedragen 37,50 euro, bij die prijs zitten onder andere het vervoer van je fiets, een wielershirt en een barbecue inbegrepen. De inschrijving is inmiddels vol. Meer info over de Windesheim Classic? Lees dit bericht op Sharenet.

Tekst: Wouter van Emst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *