Maatjes (3/5): ‘Wat nou als het je eigen opa of oma was?’

Sommige kwetsbare of eenzame mensen kunnen wel wat hulp gebruiken, zeker in coronatijd. Vierdejaars verpleegkundestudent Iris Hofsink doet regelmatig klusjes voor kwetsbare mensen.

“Omdat ik verpleegkunde studeer, weet ik hoeveel eenzaamheid er is onder kwetsbare mensen. Ik vind het belangrijk dat studenten die hier niet zoveel mee te maken hebben, dit ook zien. Zoals accountancy-studenten die vooral achter hun computer zitten. Kwetsbare mensen worden snel vergeten. Maar ik denk vaak: wat nou als het je eigen opa of oma was? Of als jij zelf later niet veel meer zelf kunt doen? Dan is het fijn als er eens iemand langskomt. 

Via studentenvereniging

Vanuit mijn studentenvereniging regelde ik vorig jaar dat studenten werden gekoppeld aan maatjes. Er kwamen toen van vrijwilligersorganisatie Hart voor Zwolle ook oproepjes voorbij voor losse klusjes. Dat ging ik zelf ook doen, en dat doe ik nog. Als ergens een klusje gedaan moet worden, verschijnt het in onze speciale groepsapp.

Toen er begin dit jaar een sneeuwstorm was, brachten we bij meer dan honderd ouderen eten langs. In de groepsapp kwamen meteen superveel aanmeldingen. Vooral nu studenten vanwege de coronaperiode minder te doen hebben, ben ik blij om te zien dat ze hun energie gebruiken voor deze kwetsbare mensen. Zo ging dat ook met Kerst, toen we maaltijden langsbrachten in een verpleeghuis. Eén van de ouderen had die dag speciaal voor mij een brood gebakken. Daar was ze misschien wel de hele dag mee bezig geweest. Alleen maar voor die paar minuten hulp die ik haar gaf.

Dankbaar

Dat wil ik anderen meegeven: het is voor jou een kleine moeite, maar voor een kwetsbaar persoon betekent je hulp heel veel. Het is maar een boodschapje, of een kast die je in elkaar zet, of een lamp die je ophangt. Deze mensen zijn je zo dankbaar.”

Tekst: Silke Polhuijs
Foto: Jasper van Overbeek

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen?
Dat kan in Zwolle via verschillende organisaties. Bijvoorbeeld Hart voor Zwolle, dat zich richt op maatjesprojecten. De stichting zag afgelopen jaar een toename van eenzaamheid. Voor meer info kijk op stichtinghartvoorzwolle.nl.

Of bij het project Impacter van Samen Zwolle. Gericht op jongeren tussen de 14 en 27 jaar die hun eigen passie en talenten willen ontdekken en inzetten door middel van vrijwilligerswerk. Kijk voor meer info op impacterzwolle.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *