Maatjes (1/5): ‘Zij zijn ook een maatje voor mij’

Sommige kwetsbare of eenzame mensen kunnen wel wat hulp gebruiken, zeker in coronatijd. Ruben Oude Nijhuis, eerstejaars social work, loopt stage bij zorgorganisatie RIBW. Daarvoor is hij een maatje voor twee psychisch kwetsbare mensen.

“Elke vrijdag ben ik eerst een paar uur bij de ene cliënt, en dan bij de andere. De ene is ongeveer zo oud als ik en heeft autisme. We kletsen veel, maar zijn ook weleens door Zwolle gefietst. Hij vindt de Tweede Wereldoorlog erg interessant, net als ik. We fietsten langs alle plekken waar in de oorlog iets gebeurd is en daar maakten we foto’s van.

Mijn andere maatje is ouder dan ik en heeft autisme en trauma’s. We kijken veel muziekvideo’s op YouTube, vooral van concerten waar hij vroeger is geweest. Maar we kletsen ook. Over het leven, over zijn therapie.

Ik vind het fijn om het lichtpuntje van hun dag te zijn. Het is niet altijd makkelijk om optimistisch te blijven, vooral niet tijdens corona. Zo voelen mijn cliënten zich wel eens eenzaam. Maar als ik langskom, bloeien ze weer op. Dat zie ik dan aan de glimlach op hun gezicht. Dat is de reden dat ik dit doe.

In het begin was het wat formeel. Ik ging er natuurlijk heen omdat het moest voor stage. Maar nu hebben we een vriendschap. Ik zou ze ook geen cliënt meer noemen, omdat ik met ze praat als hoe ik met vrienden praat. Het ene maatje zei: ‘Als er iets met jou zou gebeuren, dan zou ik daar echt mee zitten. Er zit een deel van jou in mijn hart.’ Dat vind ik mooi om te horen. En voor mij voelt dat ook zo. Ik weet zeker dat ik na deze stage bij ze blijf langskomen. Ik ben niet alleen een maatje voor hen, maar zij ook voor mij.”

Tekst: Silke Polhuijs
Foto: Jasper van Overbeek

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen?
Dat kan in Zwolle via verschillende organisaties. Bijvoorbeeld Hart voor Zwolle, dat zich richt op maatjesprojecten. De stichting zag afgelopen jaar een toename van eenzaamheid. Voor meer info kijk op stichtinghartvoorzwolle.nl.

Of bij het project Impacter van Samen Zwolle. Gericht op jongeren tussen de 14 en 27 jaar die hun eigen passie en talenten willen ontdekken en inzetten door middel van vrijwilligerswerk. Kijk voor meer info op impacterzwolle.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *