Maatjes (5/5): ‘Ze krijgen hopelijk meer zelfvertrouwen’

Sommige kwetsbare of eenzame mensen kunnen wel wat hulp gebruiken, zeker in coronatijd. Willem Wisselink, derdejaars social work, organiseert bijeenkomsten voor jongeren die op zoek zijn naar sociale contacten. Dat doet hij via jongerenorganisatie Impacter.

“De jongeren die op deze bijeenkomsten af komen, zijn tussen de 16 en 26 en leggen niet makkelijk contact met anderen. Ze vinden het lastig om aansluiting te vinden bij een groep, op hun opleiding of bij een club. Dat kan zorgen voor eenzaamheid, al is dat niet zo bij al deze jongeren. Meestal willen ze gewoon andere mensen ontmoeten, of oefenen met hoe je dat doet.

Kwetsbaarheid

Het project is pas net begonnen, maar tot nu toe stond vuur leren maken en boogschieten op het programma. Samen met een andere jongen regel ik alles van tevoren. Als het nodig is, helpt Impacter ook. Daarnaast doe ik zelf ook mee met de activiteit én ben ik ter plekke gespreksleider. Af en toe ga ik met de jongeren in gesprek. Soms hangt er een thema aan vast, zoals vriendschap of kwetsbaarheid. Maar ik kijk altijd waar ze zelf behoefte aan hebben. De bedoeling is dat het zo laagdrempelig mogelijk is.

Doordat de jongens en meiden met iets bezig zijn, hoeven ze niet constant met elkaar te praten. Dat haalt de druk eraf. Ze hoeven ook niet meteen vriendschappen op te bouwen. Het belangrijkste is dat ze weten dat ze niet alleen zijn. Hopelijk krijgen ze wat meer zelfvertrouwen om op andere mensen af te stappen. 

Zinvolle tijdsbesteding

Ik heb het gevoel dat het deze moeilijke tijd nog belangrijker is om iets voor de maatschappij te doen. Dat is het minste wat ik kan doen. Ik heb ook meer tijd, want veel dingen gaan niet door. Waar het kan, besteed ik mijn tijd daarom graag zinvol. 

En zelf heb ik er ook wat aan. Ik mag niet klagen hoor, ik heb leuke huisgenoten en goede vrienden. Maar in deze tijd zie je mensen toch een stuk minder. Vooral met groepen is het moeilijker. Doordat deze bijeenkomsten in de buitenlucht zijn, is er meer mogelijk. Dat vind ik fijn: nieuwe mensen ontmoeten en lekker buiten zijn.’

Tekst: Silke Polhuijs
Foto: Jasper van Overbeek

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen?
Dat kan in Zwolle via verschillende organisaties. Bijvoorbeeld Hart voor Zwolle, dat zich richt op maatjesprojecten. De stichting zag afgelopen jaar een toename van eenzaamheid. Voor meer info kijk op stichtinghartvoorzwolle.nl.

Of bij het project Impacter van Samen Zwolle. Gericht op jongeren tussen de 14 en 27 jaar die hun eigen passie en talenten willen ontdekken en inzetten door middel van vrijwilligerswerk. Kijk voor meer info op impacterzwolle.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *