Maatjes (2/5): ‘Hij zit altijd al in een soort lockdown’

Sommige kwetsbare of eenzame mensen kunnen wel wat hulp gebruiken, zeker in coronatijd. Ruud Kamp, eerstejaars social work, is daarom een maatje voor twee jongens van 15 met psychische problemen.

“De ene jongen heeft autisme en woont op een woongroep. Met hem gaat het best goed, maar zijn autisme is lastig. Hij raakt bijvoorbeeld in de war als plannen wijzigen. Ik ga een paar uur per week naar hem toe. Vaak gaan we wandelen, maar we praten dan niet per se over zijn autisme. Het gaat over zijn school, familie of de toekomst. Hij redt zich prima, maar het is belangrijk dat hij soms iemand ziet van buiten zijn woongroep.

Gek op carnaval

Mijn andere maatje zit anders in elkaar. Hij heeft PTSS, autisme en een chromosoomafwijking. Hij zit altijd thuis. Eigenlijk zit hij altijd al in een soort lockdown, dus het is fijn dat hij eens iemand anders ziet dan zijn moeder of broer. Samen doen we leuke dingen. Meestal bouwen we aan zijn eigen carnavalswagen. Hij is gek van carnaval; daar leeft hij voor. Dat carnaval nu twee jaar niet doorgaat vindt hij moeilijk, maar het bouwen van de wagen betekent nog steeds alles voor hem.

Als ik langskom, kan hij chillen. Hij hoeft even nergens aan te denken en wordt rustig in zijn hoofd. ‘Maat’, ‘ouwe’, zo noemt hij me altijd. Hij vertrouwt me, en ik hem. Soms appt zijn moeder dat hij een slechte dag heeft, maar zodra ik binnenkom gaat het weer prima.

Goede oefening

Mijn maatjes hebben een heel ander leven dan ik. Dat vind ik interessant, ik kan er veel van leren. Later wil ik ook met jongeren werken, dus dit is een goede oefening. Ik vind dat de jeugd heel belangrijk is. Voor mijn gevoel zijn de jongens waar ik kom, vergeten door de samenleving. Ik vind het mooi om ze juist aan te kijken en ze te zien.”

Tekst: Silke Polhuijs
Foto: Jasper van Overbeek

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen?
Dat kan in Zwolle via verschillende organisaties. Bijvoorbeeld Hart voor Zwolle, dat zich richt op maatjesprojecten. De stichting zag afgelopen jaar een toename van eenzaamheid. Voor meer info kijk op stichtinghartvoorzwolle.nl.

Of bij het project Impacter van Samen Zwolle. Gericht op jongeren tussen de 14 en 27 jaar die hun eigen passie en talenten willen ontdekken en inzetten door middel van vrijwilligerswerk. Kijk voor meer info op impacterzwolle.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *