Bertrand Weegenaar: ‘Tweedejaars, jullie zijn een unieke generatie!’

Beste tweedejaars studenten, hoe bevalt jullie studie in coronatijd? Jullie behoren op dit moment tot een unieke generatie tweedejaars. Meer dan de helft van je studietijd heb je dat voornamelijk op afstand thuis gedaan, interacterend met een… beeldscherm!

Ook de BSA was in het eerste jaar was voor jullie niet geldig. Wel moet eind van dit studiejaar voldaan worden aan die 54 punten-eis. En dat begint voor een aantal van jullie nu, bij het afronden van periode 2, spannend te worden.

Het doel om in de stad Zwolle te gaan studeren, samen te zijn met andere studenten en het ‘student-zijn’ te beleven, dat is ver weg gebleven. Naar verwachting duurt dat nog zeker enige spannende maanden. We hopen dat de opleidingen jullie voldoende maatwerk bieden om die succesvol te doorlopen.

Eenzaam

Er zijn studenten die deze periode heel moeilijk vinden. Het eenzame proces van huiswerk maken en thuis zitten en die twee uit elkaar houden. Muren kunnen dan op je afkomen met al die stilte. Of je kunt thuis geen rust vinden om aan je schoolwerk toe te komen. Gelukkig worden daar bij veel opleidingen oplossingen voor gevonden met werkplekken en aparte begeleidingstrajecten.

Andere studenten hebben zich georganiseerd via bijvoorbeeld de studentenverenigingen, die veel digitale activiteiten hebben ontwikkeld. De studievereniging van hbo-ict, Peer2Peer (https://www.sv-peer2peer.nl/), heeft een eigen Minecraft-server opgezet. Daar komen veel studenten samen om te gamen. Met enige regelmaat doen docenten daar ook aan mee. Vergelijk het met een ‘koffiezetapparaat’-moment, maar dan 2020-style. Iedereen kan dan even praten over andere dingen dan school en corona. Daarmee leren wij, docenten, onze studenten net even iets beter kennen.

Zonder make-up

Ons ritme is tegenwoordig totaal anders, je switcht in tien seconden van het ontbijt naar de les of naar het projectgroepje in Teams. Iedereen is betrokken, zeker. Ondanks dat sommigen zich schamen voor een letterlijk ‘kijkje in de keuken’, of de nog niet gekapte haren zonder make-up. Dus staat de camera uit, maar betrokken voelen we ons wel.

En als we dan samen zijn, op school of bijvoorbeeld een stage-omgeving, dan waarderen we dat allemaal. Het is opeens bijzonder, langdurig menselijk contact met studiegenoten. We weten dat het nog een poos gaat duren, die tweede golf. In de lijst met kandidaten voor vaccinatie staan gezonde studenten bijna als laatste genoemd. Dat duurt dus nog een lange tijd voor je in aanmerking komt.

Dagschema

Er zijn zeker bakken vol met tips te vinden over hoe we dit ‘nieuwe normaal’ het beste doorkomen. De belangrijkste, uit de praktijk van docenten én studenten: zorg voor een dagschema, beweeg regelmatig tijdens en na je studie. En meld je af (!) als je even niet aan de studie bent. Want je kunt en hoeft niet altijd aan te staan.

Ik wens jullie veel sterkte en succes de komende periode. Haal tijdens de Kerst even energie, uit familie en vrienden, de buitenlucht en ontspannende activiteiten.

Mocht je zelf ervaringen hebben als tweedejaars en/of tips die je wilt delen: je kunt hieronder reageren.

Bertrand Weegenaar is docent HBO-ICT in Zwolle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *