Hoofdgebouw Almere op Stadhuisplein?

Windesheim wil in 2025 het huidige Almeerse hoofdgebouw De Landdrost inruilen voor een compleet nieuw onderwijsgebouw. De beste locatie daarvoor lijkt De Voetnoot aan het Stadhuisplein.

De hogeschool is samen met de gemeente Almere al een tijd op zoek naar de beste plek voor een zelf te bouwen Windesheimpand. Het beste alternatief voor de nieuwe hoofdlocatie lijkt de plek waar nu cultureel centrum De Voetnoot staat, midden in het stadhart.

De medezeggenschapsraad en de raad van toezicht van Windesheim hebben zich al uitgesproken vóór deze beoogde nieuwbouwlocatie, maar de uiteindelijke beslissing over de locatie ligt bij de Almeerse gemeenteraad.

Campus in de binnenstad

Die buigt zich momenteel over een nog groter en ambitieuzer gemeenteplan voor een complete campus in de binnenstad. Daarin krijgt niet alleen De Voetnoot een herbestemming, ook worden in het plan 1000 tot 1500 studentenwoningen gebouwd op een steenworp afstand van het Stadhuisplein, op het Festivalplein.

Op de illustraties uit het gemeentevoorstel voor het ‘noord-oostkwadrant’ van afgelopen maand is al een mogelijke invulling van de campus gevisualiseerd met tekeningen en plattegronden. De gemeente wil met deze impressies een indruk geven wat er mogelijk is op die locatie.

De mogelijke invulling van het campusplan: op de voorgrond het nieuwe Windesheimgebouw en op de achtergrond de studentenflats. De hoge rode flat naast het Windesheimgebouw is een nieuwe woontoren genaamd Highnote die al eerder gepland werd op die locatie. Illustratie: Gemeente Almere

Zesduizend studenten

“We denken dat dit een enorme opsteker voor de stad kan worden”, aldus Kees Stolwijk, directeur van Windesheim in Almere. “Almere staat bekend als een jonge stad zijn met veel winkels. Maar het centrum heeft te maken met een teruglopend bezoekersaantal, onder meer omdat steeds meer mensen online kopen. Door de studentencampus in de binnenstad te vestigen, geven we een impuls aan het centrum en vergroten we de levendigheid.”

De mogelijke nieuwbouw gezien vanaf het Stadhuisplein. Illustratie: Gemeente Almere

Hoe het nieuwe pand van Windesheim er uit gaat zien is nog niet besloten, Windesheim wil er in ieder geval 6000 studenten en 400 medewerkers kunnen huisvesten op minstens 20.000 m2 oppervlakte (waarvan 2000 m2 voor voorzieningen). Stolwijk: “De Landdrost staat op een smal perceel en gaat de hoogte in, maar een ideaal onderwijsgebouw heeft een bredere basis. Dan is er op de begane grond genoeg plaats voor alle belangrijke functies en voorzieningen.”

Meebewegen

Voor het nieuwe hoofdgebouw denkt Windesheim aan een ‘plint’ op straatniveau met functionaliteiten die aansluiten bij het stadhart. Stolwijk: “De Landdrost was als voormalig kantoorpand nooit perfect in te richten. Een nieuw gebouw kunnen we helemaal indelen naar onze wensen en voldoende ruim opzetten, zodat het decennia meegaat en kan meebewegen met de actualiteit.”

De mogelijke nieuwbouw gezien vanaf de Landdrostdreef. Illustratie: Gemeente Almere

In de plannen wordt gesproken over een gebouw van acht tot tien bouwlagen: een basislaag van 4 tot 6 bouwlagen, een stedelijke bouwlaag van 2 bouwlagen en hoogteaccenten van 2 tot 3 bouwlagen.

Studentenhuisvester

De studentenflats worden gebouwd ten noorden van de Voetnoot richting station, op het Festivalplein waar nu een parkeerplaats is. Deze plannen staan financieel gezien los van Windesheim. Het idee is dat deze woningen voor de helft door Almeerse studenten kunnen worden gehuurd. Deze gebouwen worden waarschijnlijk gebouwd door studentenhuisvester DUWO.

De Amsterdamse universiteiten UVA en VU nemen ook deel aan dat huisvestingsproject, omdat zij graag Amsterdamse (internationale) studenten in Almere willen huisvesten. Zij betalen onder meer mee aan de ondersteunende studentenvoorzieningen in de plint van deze gebouwen, die aansluiten op de voorzieningen in het nieuwe Windesheimgebouw. Ook komen daar voorzieningen voor sport, cultuur en horeca. In het campusplan wordt de Landdrostdreef omgebouwd tot een levendige, verbindende stadsstraat die aansluit op het Windesheimgebouw, het Stadhuisplein en het winkelcentrum. Onder de studentenflats komt waarschijnlijk een grote parkeergarage.

Ademen met de stad

Het plan voor de campus in de binnenstad past volgens Stolwijk prima bij de pijlers uit de onderwijsvisie van Windesheim in Almere, waaronder de pijlers ‘Community of learning’, ‘Ademen met de stad’ en ‘Flexibiliteit & aanpasbaarheid’.

Windesheim vindt het verder belangrijk dat het nieuwe hoofdgebouw niet ver van het intercitystation ligt en ook dichtbij de andere Windesheimlocaties in Almere, gebouw Het Circus en de Bibliotheek. Die locaties wil Windesheim ook blijven huren na 2025, de huur van De Landdrost kan met de komst van het nieuwe hoofdgebouw beëindigd worden.

Een mogelijke impressie van het atrium van het Windesheimgebouw. Illustratie: Gemeente Almere

Stolwijk: “Als de gemeenteraad instemt, kan komend jaar de koopovereenkomst gesloten worden, een plan van eisen gemaakt en een architect gezocht voor het nieuwe pand. In 2022 zou de gemeente De Voetnoot moeten afbreken, zodat we uiterlijk in 2023 op die plek kunnen gaan bouwen. Als alles goed gaat kunnen we het nieuwe hoofdgebouw in september 2025 openen.”

Huidige gebruikers

Stolwijk heeft gesprekken gehad met diverse gebruikers van De Voetnoot, die in 2022 zouden moeten verhuizen. “Met de theatergezelschappen kunnen we de bestaande samenwerking verder uitbreiden en spreken we met Stichting Avanti over mogelijke huisvesting in ons nieuwe pand.”

De gemeenteraad begon vorige week aan een tweede vergaderronde over het plan, waarin onder meer alternatieven voor de Voetnoot werden doorgenomen. De Voetnoot lijkt daarbij de locatie met de meeste potentie.

Het huidige gebouw De Voetnoot. Foto: WIN

Toen het plan na de zomervakantie bekend werd, bleek dat veel mensen het jammer vinden als De Voetnoot wordt afgebroken. Stolwijk: “Het is een belangrijke locatie in de geschiedenis van de jonge stad. De gemeente moet beslissen hoe sterk ze aan het pand hechten. Wij zullen er in ieder geval alles aan doen om ook het nieuwe gebouw een belangrijke plek in het stadhart te laten worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *