Bertrand Weegenaar: ‘Ga zwerven, ontdek de mogelijkheden op de Campus’

Het zijn nu natuurlijk onrealistisch rustige tijden op de Campus. Lege gangen, lege lokalen en de mensen die hun werk op de Campus uitvoeren, zijn allemaal zoveel mogelijk thuis aanwezig. In normale doen struin ik wekelijks een uurtje door één van de gebouwen. Er is namelijk veel te doen en te halen voor docenten én studenten. Iedere opleiding heeft leeromgevingen, hulpmiddelen en veel kennis bij docenten en leergierige studenten. En daar kun je, soms met een beetje moeite, allemaal gebruik van maken. Je kunt elkaar vragen stellen en ze geven antwoord. Het zijn net mensen.

Mooie faciliteiten

Natuurlijk vallen de faciliteiten van de Calo duidelijk op: zwembaden, klimmuur, fitness centra. Duidelijk zichtbaar. De medewerkers en opleidingen binnen de Calo stellen hun materialen en kennis via On Campus graag beschikbaar aan iedereen. Wel even inschrijven én 1,5 meter afstand houden. Wat dieper verborgen in de gebouwen kun je bij Techniek (T-gebouw) veel materiaalbewerkings apparaten ontdekken. Voor hout, metaal, kunststoffen en dat soort zaken. Tot aan state-of-the-art 3D printers waar je met een beetje tijd en inspanning mooie prototypes mee kunt krijgen.

Kleinere 3D printers die meer bij de maker-movement passen vind je in de ruimtes van Lab21 in het A-gebouw. En op dezelfde plek kun je de sensatie van 3D-brillen of robotica ervaren. Misschien ideeën opdoen om dit in je onderwijs of project toe te passen. Grappig vind ik wat er allemaal zo bedacht wordt. In al die wandelingen loop je zomaar over een mini-atletiekbaan. En helemaal, helemaal achterin de Campus in het H-gebouw, naast de vlaggenmasten, nou ja ontdek het zelf.

Multidisciplinair

Waar het spannend kan worden, is als we al die kennis en leergierigheid op de Campus samenbrengen in projecten. Multidisciplinair. De ambitie van Windesheim is om dat veel meer te doen.

Het is nu moeilijk om fysiek zaken op de Campus te regelen. Heel veel moet en kan digitaal. Verder kun je je eigen leerroute uitstippelen. Dat sluit aan bij de Strategische Koers van Windesheim waar je nog meer eigenaar kunt zijn van je eigen meerjarige leertraject op Windesheim. Heel veel kun je alleen, of vanuit bestaand onderwijs met de kennis en het netwerk van docenten. Samenwerken met andere studenten van andere opleidingen is daarnaast ook leuk, leerzaam en handig. Gebruik maken van andere studenten.

Als je voor je doel geld nodig hebt is er een opleiding waarin ze leren hoe je met fondsen en goede doelen aan de slag kunt. Of via Comnow, een onderdeel van de communicatie-opleidingen binnen Business, Media en Recht, je communicatieplan kunnen ontwikkelen. Je wordt dan opdrachtgever voor andere studenten. Zo hebben we honderden mogelijkheden op de Campus.

Voor veel mensen is het volgen van gebaande pad de makkelijkste keuze die naar een diploma en een arbeidsplaats leiden. Voor de breder kijkende en denkende docenten en studenten wil ik zeggen, ga op zoek! Eerst digitaal straks hopelijk weer fysiek, naar plekken op de Campus waar je nog niet geweest bent. Ga zwerven, gebruik elkaars nieuwsgierigheid. Je weet nooit waar je terecht komt.

Mocht je zelf suggesties hebben voor bijzondere plekken die je op de Campus kunt ontdekken, laat een locatie en/of een foto achter in de Reacties.

Bertrand Weegenaar is docent HBO-ICT in Zwolle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *