Martin Jans: Oneindige verandering

Hoe de dingen oneindig anders kunnen zijn. Ik ontmoette een groep studenten van ArtEZ, de kunstacademie. Ze gingen tekenen op de derde verdieping van een leegstaand kantoorpand vlakbij het station. Een deel van de kale systeemwanden stond er nog, verder alleen oude vloerbedekking en de geur van een ruimte waarvan de ramen al een tijd niet meer open zijn geweest. Op de vloer onbestemde koffievlekken en de herinnering aan tafelpoten.

Het was een zonnige dag. De dag ervoor regende het hard, de dag erna zou het grijs en bewolkt zijn. De zon scheen door de ramen naar binnen, niet opgeslokt door papier, archiefkasten en langslopende kantoormensen. Onbevangen banen van licht vielen op de muren en de vloer. De studenten waren gaan tekenen met aandacht, potlood en papier.

Het was de tijd

Zoals tekenaars dat doen: met een lijn, schaduw, gummen en opnieuw. De docent vertelde dat je niks zomaar direct kunt tekenen. Maar als je goed het licht en donker weergeeft en de lijnen en hoeken die je voor je ziet, verschijnen de dingen op je papier. Dat tekenen doen ze heel geconcentreerd en ze houden dat langer vol dan veel anderen een boek lezen of in de trein rustig naar buiten kijken.

De tijd vergleed en daar begonnen de problemen. Het zonlicht raakte de muur op een andere plek dan een half uur daarvoor. Hoe meer tijd verstreek, hoe anders werd dit leegstaande gebouw. Wat licht was, was nu donker, wat donker was, was nu licht. Er moest gegumd worden en opnieuw begonnen: niets was wat het leek. Het was de tijd. Met hun potlood in de hand zagen zij de tijd.

Waarnemen

De tijd, in principe oneindig, maar nu heel concreet te zien in een saai kantoorgebouw. Hoe moeilijk is het om zo te kijken dacht ik. Of kijken, hun docent noemde het waarnemen. Waarnemen en zien hoe het nooit hetzelfde is en altijd anders dan een eerste indruk. De dingen, de plekken waar ik ben en de mensen om mij heen. Hoe ze net weer anders kunnen zijn dan ik ze op het moment daarvoor in mijn hoofd heb vastgezet. Hoe ze oneindig anders kunnen zijn.

Martin Jans is studentenpastor van Windesheim, ArtEZ en KPZ

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *