Nauwelijks lessen in avonduren

Opleidingen roosteren avond alleen als uitwijkmogelijkheid

De opleidingen kwamen voor een lastig dilemma te staan bij het roosteren van het onderwijs vanaf 1 september: het ís op de 1,5 meter-campus mogelijk om tot de helft van de lessen op de campus te geven, maar alleen als studenten ook in de avonduren les krijgen. En dat willen opleidingen liever niet.

Windesheim houdt er rekening mee dat de huidige afstandsregels per 1 juli ook tijdens het eerste semester gaan voortduren. Voor de kantoren en onderwijslokalen betekent dit dat het meubilair ver uit elkaar komt te staan, waardoor de totale capaciteit op de campus teruggaat naar nog slechts 15 tot 20 procent van het normale aantal personen. Algemene leslokalen voor 30 studenten gaan terug naar maximaal 8 studenten en een docent.

Met die ruimtebeperking als gegeven wordt geprobeerd in te schatten wat er op zo’n anderhalve meter-campus maximaal mogelijk zou zijn qua fysiek onderwijs. Maar dat blijft een combinatie van schatten en koffiedik-kijken. In een normale situatie zitten de roosters niet propvol en heerst er alleen op bepaalde dagen en uren een topdrukte op de campus, op bijvoorbeeld vrijdagen en late middaguren is het normaal erg rustig. Als je een gemiddelde van de normale lokalenbezetting neemt tussen 8.30 en 18.30 uur, zitten de lokalen slechts voor 65 procent vol. Dus áls opleidingen nu zouden besluiten om lokalen tijdens al die rustige uren vol te roosteren? En misschien ook nog eens in de avonduren? Dan zou het in principe mogelijk zijn om ondanks de kleine groepen per lokaal toch nog de helft van de lessen fysiek op de campus te blijven geven. Voor medewerkerskantoren kwam men op een vergelijkbare berekening. Docenten en medewerkers zouden via inschikken en spreiden straks toch nog veertig procent van de normale uren, dus ongeveer twee dagen per week in plaats van vijf dagen per week, fysiek op de campus aanwezig kunnen zijn.

Maar is het wenselijk om studenten en docenten ook ‘s avonds naar de campus te laten komen, in een situatie waar toch al alles anders is dan normaal? Of wil je liever toch wat minder fysieke bijeenkomsten inplannen en meer online onderwijs geven? Het bestuurscollege gaf die vraag vorige maand mee aan de opleidingen, toen ze voor het eerst gingen nadenken over het rooster van september. Creatief omgaan met het onderwijs was gewenst. En gelukkig hebben docenten daar de laatste maanden flink wat ervaring mee opgedaan.

Hoe lijken de roosters van het eerste semester nu – vlak voor de zomervakantie- uit te pakken? De helft van de lessen op de campus organiseren, dat lijkt niet te gaan lukken. Het merendeel van het onderwijs zal na 1 september nog online moeten gebeuren. Inge Grimm van het bestuurscollege: “De definitieve roosters zijn half augustus pas klaar, maar we kunnen al concluderen dat de opleidingen niet en masse kiezen om in de avonduren te roosteren en dan toch liever meer online doen. Ze lijken de avonduren voornamelijk te gaan gebruiken als een uitwijkmogelijkheid wanneer de ochtend- en middaguren vol zitten.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Anderhalve-meter-campus-foto-17-huismeesters.jpg

Leven in rasters  en blokken

Wat mag er straks wel en niet op  de campus? Dat is strak geregeld.

Het bestuurscollege heeft strakke richtlijnen opgesteld in het document ‘Kaders voor het gebruik gebouwen’. Belangrijkste gedachte daarachter is het zo goed mogelijk spreiden van mensen op en op weg naar de campus, zodat er genoeg ruimte is om anderhalve meter afstand te houden. Op de Zwolse campus mogen na de zomer maximaal vierduizend studenten per dag aanwezig zijn en op de Almeerse campus maximaal negenhonderd. Normaal is dat ruim het dubbele.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Anderhalve-meter-campus-foto-5-stewards.jpg

Op de campus wordt geroosterd in vier opeenvolgende rasters (in Almere twee rasters) van tien roosteruren: het eerste raster begint om 8.30 uur en de daaropvolgende starten telkens een half uur later. De laatste les eindigt om 22.00 uur en de zaterdag wordt vrijgehouden voor onvoorziene situaties. Studenten zijn straks in ieder geval één heel dagdeel op de campus.

Na een ochtend- of middagblok van vier lesuren volgt altijd één uur pauze voor vertrek van een groep studenten, schoonmaak van lokalen en de aankomst van een nieuwe groep. Indien mogelijk wisselen niet de studenten van lokaal maar de docent. Studenten wordt straks gevraagd om na hun lessen weer te vertrekken en er zijn nauwelijks studielandschappen open. Het mediacentrum is wel open maar niet om te studeren. Koffieautomaten zijn beschikbaar maar de kantines gaan waarschijnlijk werken via een afhaalconcept, zodat mensen niet blijven zitten.

“Dichter bij jou, dat is de slogan van Windesheim. Dat is lastig, maar toch is dat de situatie waar we de komende periode rekening mee moeten houden”, aldus het bestuurscollege.

Teksten: Ernest Mettes
Foto’s: Jasper van Overbeek en Ernest Mettes

Lees ook: ‘Het liefst zou ik de campus opnieuw inrichten’

Er zijn 1 reacties op «Nauwelijks lessen in avonduren»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *