Maarten: Een opleiding in verwarring (2)

Hoe beleeft een Windesheimstudent de omschakeling naar online onderwijs tijdens de Coronacrisis? Studentverslaggever Maarten Kors beschrijft de sfeer bij zijn opleiding Journalistiek.

Het is de vraag die veel studenten bezig- maar toch vooral binnenhoudt: ‘Ben ik de Sjaak door deze virusuitbraak?’ Sommigen zijn al gesneuveld voor de eerste symptomen zich aandienden. Ze hebben zich neergelegd bij het onvermijdelijke noodlot en rekenen op een halfjaar studievertraging. Waarom eigenlijk?

Andere studenten maken vooral grapjes over de situatie. Bijvoorbeeld dat Windesheim nu de duurste ‘streamingdienst’ van Nederland is: voor een jaartje colleges tellen we een whopping 2083 euro neer, terwijl een jaartje Netflix 95 euro kost en Disney+ slechts 83 euro. En waar je bij Netflix kan kiezen uit 1521 verschillende series, zijn er bij ons docenten die het vertikken om in de hoofdrol van hun eigen realityhit te schitteren.

Toch zijn er ook docenten zonder plankenkoorts. Onze semestercoördinator had zich er dinsdagochtend nog zó op verheugd: klokslag half elf zat ze met koffie en koekjes klaar voor de webcam. Nou mag jij raden wat er toen gebeurde. Helemaal. Niks. In een tijd waarin iedereen een hoofd vol zorgen over zijn voortgang lijkt te hebben, nam niemand de moeite virtueel een bakkie troost te doen met de coördinator van hun semester. Dan moet je als student ook niet huilen als dingen vanaf nu wat anders lopen dan gepland.

De reistijd van je warme nest naar de digitale collegezaal bedraagt welgeteld 30 seconden. Dat is wel wat anders dan de tijd dat je met je good old burgerrups of je vertrouwde Blauwnetboemeltje naar Windesheim kwam. Op een lekke band zal je onze nieuwe onderwijsomgeving Microsoft Teams niet snel betrappen. En eenmaal ingelogd blijkt de sfeer daar ineens de gezelligheid te evenaren van een bedompt klaslokaal in gebouw D op de campus.

Achter de webcam kun je ongegeneerd gluren naar de boekenkasten, kinderfoto’s, foute behangetjes en campingsmokings van docenten en medestudenten. En niks geen koffie halen bij de automaat, in de pauzes ligt alles in de koelkast nu gewoon voor het grijpen, zelfs de halve liters bier. Denk in kansen, niet in problemen. Ome Corona blijft nog wel even voortrazen, dus laten we er het beste van maken tijdens onze ophokplicht.

Maarten Kors is tweedejaarsstudent Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *