Over de kop (5): Gladys

Een volle agenda. Nooit eens rust.  Alles willen doen. Het lijkt normaal.  Vijf Windesheimers over hoe ze vastliepen, en wat ze hebben geleerd. Hieronder het verhaal van Gladys Watchman.

‘Mijn hoofd zat  helemaal vol’

Ik werk sinds april bij Windesheim en ik heb heel erg moeten wennen aan de omschakeling naar een grote organisatie. Ik wist eigenlijk niet goed wat er van mij werd verwacht en wat precies mijn positie was. Direct vanaf het begin kwamen er veel taken naar me toe en ik pakte zelf ook te veel op.

Na de zomervakantie merkte ik dat mijn hoofd helemaal vol zat en dat ik snel emotioneel werd. Bijvoorbeeld al als mijn kinderen een keer te veel ‘mama’ zeiden, maar het gebeurde ook een keer tijdens een werkoverleg, toen iemand aan me vroeg hoe het nu met me ging. Ik liep helemaal vol.

Gesprekken met de bedrijfsarts en mijn leidinggevende hebben bij mij op het nippertje een burn-out voorkomen. Ik voel me bijvoorbeeld heel erg verantwoordelijk voor bepaalde dingen, waarop mijn leidinggevende vroeg: wat weerhoudt je ervan om dat niet gewoon los te laten? Vallen er anders soms doden? Dat inzicht heeft me wel geholpen om gewoon te denken: als het vandaag niet lukt, dan morgen of desnoods de dag daarna.

Ook aan de cursus ‘Nooit meer te druk’, die via de corporate academy wordt aangeboden, heb ik veel gehad. Ik heb bijvoorbeeld geleerd om helder op een rij te krijgen wat mijn taken en werkzaamheden zijn waardoor ik mijn eigen grenzen inzichtelijk maak en meteen ook beter kan bewaken. Daarnaast praktische dingen als mijn Outlook niet op de inbox te laten opstarten maar op de agenda, waardoor ik dus gelijk zie: dit en dit moet er vandaag gebeuren. Dus niet meteen als een gek aan het werk met van alles en nog wat.

Vanuit de cursus werken we met een buddy-systeem, elke vrijdag ga ik koffie drinken met een collega die zelf ook een burn-out heeft gehad. Aanvankelijk was ik daar sceptisch over: wat moet je dan vertellen en wordt het niet heel geforceerd? Maar het verliep meteen heel relaxed en het werkt erg goed. Even praten over het hoe het nu gaat en waar we tegenaan lopen. Gewoon even sparren.

Gladys Watchman is managementassistent op Windesheim in Almere

Foto: Jasper van Overbeek

Lees ook de andere interviews in deze serie:

Over de kop (1): Felien

Over de kop (2): André Tertoolen

Over de kop (3): Alyssa Demkes

Over de kop (4): Roger Linger

Er zijn 2 reacties op «Over de kop (5): Gladys»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *