Over de kop (4): Roger

Een volle agenda. Nooit eens rust.  Alles willen doen. Het lijkt normaal.  Vijf Windesheimers over hoe ze vastliepen, en wat ze hebben geleerd. Hieronder het verhaal van Roger Linger

‘Ik benaderde alles steeds meer cognitief’

‘Mijn leven was behoorlijk hectisch; Ik werkte full time voor Windesheim. We zijn in die tijd verhuisd, naar Wierum, honderd meter van de Waddenzee. Het ouderschap vroeg ook veel van mij; ik heb vier kinderen, die alle vier thuisonderwijs krijgen. Verder was ik, denk ik, relatief jong toen ik voorzitter werd van de CMR. Een prachtige maar ook een heel verantwoordelijke klus. Al die facetten kwamen in die tijd bij elkaar, maar ik was er toen van overtuigd dat ik daarin wel een balans zou weten te vinden.’ ‘Als ik erop terugkijk, denk ik: het was weliswaar veel, maar het kan goed gaan, áls je de balans maar kunt vinden en zowel emotioneel, mentaal als fysiek veerkrachtig bent. Die balans raakte ik meer en meer kwijt. Ik merkte dat ik verwijderd raakte van mijn gevoel. Ik benaderde alles steeds meer cognitief.

‘Ik voelde me continu gestrest, had depressieve gevoelens en ik sliep niet goed. Ik had steeds meer moeite om keuzes te maken die voor mij en mijn omgeving goed waren. Het werd een opeenstapeling van energie vretende ervaringen, waarbij het me niet meer lukte om mezelf op te laden. Er was geen echt breekpunt, zo’n moment kan ik me niet echt herinneren. Maar ik weet dat ik op een gegeven moment een werkvergadering van de CMR leidde, en dat ik de vicevoorzitter moest vragen om de vergadering verder te leiden. Het lukte mij gewoon niet meer. Er waren toen genoeg alarmsignalen geweest, weet ik nu, maar ik had nog steeds niet echt geaccepteerd dat er iets aan de hand was.’

‘Kort daarop ben ik uitgevallen en kwam ik thuis te zitten. Na een half jaar ben ik begonnen met mijn re-integratie maar uiteindelijk ben ik er ruim een jaar lang uit geweest. Ik ben inmiddels weer zo’n vier jaar aan het werk. De afgelopen jaren heb ik geleerd om, met vallen en opstaan, meer balans te vinden’.

‘Maar pas sinds vorig jaar heb ik mijn balans écht gevonden: ik heb de opleiding tot trainer/coach aan het HeartMath Institute gevolgd en pas zelf ook dagelijks de HeartMath technieken (focus en ademhaling) toe die zorgen voor een betere communicatie tussen hart en hersenen. Daardoor ervaar ik reductie van stress, minder ziekte, minder angst en depressiviteit, meer energie en werkplezier, een waardevoller contact met mezelf en anderen, het maken van betere keuzes en het beter reguleren van emoties.’

Roger Linger is docent Sportkunde en was enige jaren voorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad. Het HeartMath coachprogramma wordt voor alle medewerkers van Hogescholen volledig vergoed. Wie hier meer over wil weten kan contact met Roger opnemen.

Foto: Jasper van Overbeek

Lees ook de andere interviews in deze serie:

Over de kop (1): Felien

Over de kop (2): André Tertoolen

Over de kop (3): Alyssa Demkes

Over de kop (5): Gladys Wachtman

Er zijn 2 reacties op «Over de kop (4): Roger»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *