Cor Niks: Mijmeren!

Wat een prachtig woord, mijmeren. Maar het is schijnbaar ouderwets taalgebruik. Toen ik het woord bij mijn studenten gebruikte, kreeg ik vooral vragende gezichten: Huh, wat bedoel je?

Veel mensen nemen in deze tijd rondom Kerst en nieuwjaar om te mijmeren. De letterlijke betekenis is ‘in gedachten verzonken’. Maar voor mij is het synoniem met even stilstaan bij een moment of situatie. De tijd nemen om te ontdekken waar ik afgelopen jaar aan voorbij ben gerend. Een waardevol stilstaan dat ook in deze moderne snelle tijd zeer nodig is. Wellicht herken jij dit ook, even stilstaan en terugkijken naar afspraken die je had willen maken, maar waar je aan voorbij bent gerend? Bijvoorbeeld om te gaan eten met een oud collega. Of om koffie te drinken met een student die graag zijn persoonlijke last met je wilde bespreken? En hebben we tijd genomen om stil te staan bij hoe goed wij het hier eigenlijk hebben op onze hogeschool?

Er zijn redenen genoeg waarom dat stilstaan en even mijmeren niet is gelukt: gebrek aan tijd, werkdruk, prioriteitenstelling en de dagelijkse beslommeringen. Aankomend jaar ga ik het anders doen. In mijn agenda plan ik tijd om te mijmeren. Elke maandagochtend even stil staan welke kwaliteitsimpuls ik aankomende week kan geven aan mijn (werk)week.

Ik ga een actielijstje maken met heldere doelen. Zoals een extra compliment geven aan Lisa die onze kamer toch maar mooi schoon houdt. Die (nog steeds niet gelukte) eetafspraak plannen met Martin, desnoods vijf maanden van te voren. Het inplannen van het rijksmuseum in Amsterdam met de museumjaarkaart, een facilitering die ik heb gekregen uit de decentrale arbeidsvoorwaarden.

Ik maak, net als veel collega’s en studenten, te weinig gebruik van de geboden regelingen op de hogeschool. Ze zijn echt de moeite waard om je werkplezier en kwaliteit van leven te verhogen. En ja, ook voor studenten zijn er extra mogelijkheden, bijvoorbeeld het sporten bij OnCampus voor een gering bedrag.

Je zult denken, prachtige voornemens maar de waan van de dag gaat zorgen dat ze niet gebeuren. Waarom lukt het omzetten van voornemens in concrete doelen niet? Waarschijnlijk omdat je geen tijd nam om te mijmeren. En daar heb ik wel invloed op! Dus elke maandagochtend, onder het genot van een kop koffie, zul je mij komend jaar even mijmerend zien zitten. En dan stel ik een doel op voor die week. Mocht je me tegenkomen op de gang of waar dan ook, vraag naar mijn doel. Een extra stimulans om het te doen en om ook jou te verleiden tot het nemen van tijd voor mijmeren.

Ik wens een ieder hele fijne feestdagen, een spetterend 2020 en voldoende mijmertijd.

Cor Niks

Cor Niks is docent psychomotorische therapie bij de calo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *