Noor: Kerststress

Sinterklaas is nog maar net in het land, maar de winkels staan al vol met kerstbomen, -ballen en lichtjes in alle geuren, kleuren, soorten en maten. De een stelt elk jaar een lijst op met de honderd leukste kerstnummers en telt vanaf honderd dagen voor Kerst af, de ander vindt het gewoon twee dagen ergens in december.

Ik behoor tot die laatste categorie. Vol verwondering luisterde ik afgelopen zaterdag dan ook naar een gesprek dat achter mij plaatsvond in de trein. Vol goede moed had ik me die ochtend uit bed gehesen om vervolgens nog half slapend in het geelblauwe geval op wieltjes te stappen. Ik had me nog niet neergeploft of het bewonderenswaardige gesprek achter mij ging al van start.

Veganistisch en woke
De twee meiden van begin twintig begonnen een uitgebreid kruisverhoor bij elkaar over wat ze met de kerstdagen gingen doen. Zo gingen ze allebei naar hun schoonfamilies, wisten ze al exact wat ze gingen eten (uiteraard helemaal veganistisch, wat waren die meiden woke zeg!), maar over de kleding hadden ze nog niet nagedacht. Daar schrokken ze zelf ook van. Het was immers al 9 november en ze hadden nog maar 46 dagen om de perfecte outfit uit te zoeken. Werd het een zilveren glitterjurkje of toch een mooie zwarte broek met een blouse? Dat zijn de echte levensvragen!

Mijn gedachten dwaalden af. Hoe extreem fijn moet je leven zijn dat je je daar zo druk om kan maken? Als je geen zilveren glitterjurkje kan vinden dan trek je toch gewoon iets anders aan? Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Het draait tegenwoordig alleen nog maar om er zo mooi mogelijk uitzien en zo veel mogelijk eten naar binnen werken, terwijl dat helemaal niet is waar Kerst over gaat. Ik vraag me dan ook af hoeveel van die mensen die zich nu zo druk maken, weten wat we vieren?

Stress al little less
Dus lieve mensen: stress a little less. Het is nergens voor nodig om je nu al zo druk te maken over die twee dagen in het jaar. Volgens mij is het hele doel van Kerst dat je je omringt met mensen van wie je houdt en met wie je graag bent. Mensen die het niet uit zou moeten maken of je nou een zilveren glitterjurkje of een blouse aanhebt. Dat scheelt je een hele hoop stressvlekken in je nek de komende maand, waardoor je er een maand lang mooier uit gaat zien.

Noor Mekel, student journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *