‘Switch voorziet in een behoefte’

De oproep aan twijfelaars om zich te melden leverde veel reacties op. Maar liefst 140 studenten vroegen zich na twee, drie weken al ernstig af of ze wel op hun plek zaten.

‘Weet je niet of je de juiste studie gekozen hebt?’ De eerstejaars waren nog maar nauwelijks gewend op Windesheim of ze werden al met deze poster geconfronteerd. En toch was dat een goed idee, vindt Switch-coördinator Riejet Nijdam: ‘We hebben een paar dagen gewacht met communiceren; we wilden de eerstejaars natuurlijk niet gelijk, op hun eerste dag hier, vertellen dat ze nog van opleiding konden veranderen. Maar eenmaal gestart, zagen we ook meteen resultaat.’

In de eerste week meldden zich al 24 studenten die zeiden dat ze wilden switchen – die dus al in zó korte tijd tot de conclusie waren gekomen: nee, dit is het toch niet. Nijdam: ‘En dat zijn dus studenten die hierover eerst met hun studiebegeleider hebben gesproken, waarna de SB’er hen heeft doorgestuurd naar de switch coach van het domein.’

De twijfelaars komen voor in alle domeinen, al is het domein BMR wel de belangrijkste speler. Switch-coach Mieke Veneboer voerde de afgelopen tijd ruim vijftig gesprekken. Bij Bewegen & Educatie waren dat er 27, Gezondheid & Welzijn en Almere elk 22, Techniek 14. Alles bij elkaar lieten zo’n 140 studenten weten dat ze serieuze belangstelling hadden om te switchen. Volgens Nijdam bewijzen deze cijfers dat Switch in een behoefte voorziet. ‘En wat heel belangrijk is: we hebben deze groep studenten nu in beeld gekregen! Vroeger zag je studenten die al in een heel vroeg stadium twijfelden, gewoon “verdwijnen”.’

Dat studenten al zo snel twijfelen, betekent waarschijnlijk ook dat Windesheim nog eens goed moeten kijken naar het traject vóór de poort, naar het beeld dat de hogeschool geeft van een opleiding. Nijdam: ‘Maar het kan ook aan de student liggen. Leden van ons studentenpanel zeiden: Als je een studie moet kiezen, dan ben je eigenlijk nog helemaal bezig met je havo-examen. Pas als je de eerste weken bezig bent ervaar je echt of het de opleiding is die bij je past.’ (MH)

‘Startthermometer’ zet studenten aan het denken
Windesheim is dit jaar gestart met de “Startthermometer”. Dat is een vragenlijst, ontwikkeld door de Fontys Hogeschool, waarin de studenten voor zichzelf duidelijk krijgen wat ze van de studie vinden, of ze zich daar thuis voelen en zo meer. De lijst is aan ruim 7200 studenten toegestuurd. De respons is hoog. Karin Otten van het Studiesuccescentrum, die dit coördineert, kreeg binnen een uur al 600 ingevulde exemplaren terug.

De startthermometer is vooral bedoeld om je aan te zetten tot nadenken over hun studie: zit ik op de juiste plek? Want hoe eerder je aangeeft dat je twijfels hebt, hoe beter. Binnen Windesheim is afgesproken dat studenten tijdens periode 1 nog moeten kunnen switchen en ook, ter oriëntatie, lessen bij andere opleidingen kunnen volgen. Daarna wordt dat een stuk lastiger.

Voor wie méér wil proberen: de SWOP
SWOP staat voor Switch en Oriëntatie Programma. Daarbij blijf je als student ingeschreven bij je studie maar volg je daarnaast gedurende een paar weken, ondersteund door een coach, een apart programma (waar je ook gewoon studiepunten voor kunt krijgen). Dat programma moet je meer inzicht geven in wat je nu écht kunt en wil. Het kan van alles zijn: interdisciplinaire projecten, workshops, meelopen in de praktijk, et cetera. Je mag zelf kiezen, en wordt daarbij gecoacht. SWOP is dus veel breder dan het ter oriëntatie volgen van een aantal lessen bij een andere opleiding. Eigenlijk is het een soort voorloper van de eigen leerroute. Maar dan alvast voor studenten die sterk twijfelen over de opleiding die ze hebben gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *