Dylan Veerbeek: ‘Doorbijten door die winterdip’

De wintermaanden breken aan. Je bent eerstejaarsstudent en al vanaf september vol goede moed bezig met je nieuwe studie. Je hebt nieuwe mensen leren kennen en je hebt veel geleerd. Het was een erg drukke periode. Je was veel alleen op je studentenkamertje en je hebt hard gewerkt om zo ver te komen.

Dan komen de feestdagen en je denkt: ‘Hè, eindelijk even rust!’ Kerst, oud en nieuw en hier en daar nog een dagje afspreken met oude vrienden: heerlijk die vakantie!
Maar aan de vakantie komt een eind en we moeten weer door. Door met de studie, door met je bijbaantje en door met het drukke leven. Vol goede moed begin je in januari weer.

Maar dan komt het! Je bent nog geen week weer bezig en vraagt je opeens af of je dit wel vol kan houden, want het is allemaal erg veel. Je voelt je eenzaam op dat kamertje en je werk voor de studie begint achteruit te gaan.

Twijfel over je studie

‘Moet ik dan misschien stoppen met de studie’, denk je als je na nog een lange dag op de bank ploft. Je motivatie begint af te dalen. Het lukt nauwelijks om het bed uit te klimmen. Februari nadert en dat is het meest geschikte moment om te kiezen als je daadwerkelijk twijfelt of je door wilt gaan. Het ‘zal ik stoppen met mijn opleiding?’ blijft maar in je hoofd rondzweven.

Een dag thuisblijven verandert al snel in een week. De stress over de opleiding begint zijn tol te eisen. Heb ik een winterdip? Wil ik stoppen of heb ik gewoon even wat meer rust nodig? Wil ik eigenlijk überhaupt wel studeren? Is het misschien slimmer om een tussenjaar te nemen? Allemaal vragen die dag in dag uit in je hoofd rondzweven.

Maar je besluit om door te gaan. Want misschien gaat het over een maandje weer een stuk beter en heb je de gemiste stof weer bijgespijkerd. Misschien bevalt volgend jaar beter en was dit gewoon een obstakel waar je doorheen moest.
Je bent naar je moeder geweest om het te overleggen. En die zei heel liefelijk tegen je: “Als je daadwerkelijk wilt stoppen is dat jouw keuze lieverd, maar soms moet je even door die zure appel heen bijten en wordt het daarna weer beter.”

Ik kan het

Je blijft doorgaan en voor je het weet gaat het weer een stukje beter. Je hebt je motivatie weer teruggevonden, je maakt nieuwe vrienden en hebt het weer erg naar je zin op de opleiding.
Misschien haal je je propedeuse nog wel dit jaar en kun je volgend jaar stagelopen, wat lijkt je dat leuk! Je hebt weer iets gevonden om naar toe te streven.
‘Ik kan het’, denk je terwijl je je rugzak pakt en weer naar school gaat.

Dylan Veerbeek is tweedejaars student Journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *