‘Hulp bij switchen wordt steeds beter’

Het switchen naar een andere opleiding wordt steeds beter begeleid op Windesheim. Switchcoördinator Mieke Veneboer legt uit waarom. Student Amy Banarsie werd bij haar switch begeleid door Mieke.

“Switchcoaches zijn niet meer weg te denken voor Windesheim. En de hulp bij het overstappen wordt steeds beter georganiseerd”, vertelt Mieke Veneboer, switchcoach en -coördinator bij opleidingsdomein Business, Media en Recht.

“Bij BMR was ik eerst de enige maar inmiddels hebben we al drie switchcoaches. De helft van alle switches op Windesheim gebeurt namelijk binnen ons domein. De meeste BMR-opleidingen staan positief  tegenover switchen. En meestal lenen ze zich er ook goed voor, omdat ze een minder ‘dichtgetimmerd’ studieprogramma hebben”, aldus Veneboer.

Onnodige uitval

Studenten hebben soms het gevoel van falen als ze een verkeerde studie hebben gekozen. Dat kan leiden tot onnodige uitval of te laat overstappen naar een andere opleiding. Daarom heeft Windesheim extra aandacht voor eerstejaars die twijfelen over hun studie.

Switchcoaches helpen studenten die twijfelen aan hun studie. Bij BMR maakt de helft van deze studenten de keuze voor een nieuwe studie binnen het domein of een andere opleiding binnen Windesheim. Veneboer: “Het kan ook gebeuren dat de student er toch voor kiest om bij zijn opleiding te blijven, een tussenjaar kiest of zich uitgebreider wil oriënteren op opleidingen buiten Windesheim. Als er zo’n breder traject nodig is, schakelen we onze collega’s van het Studiesuccescentrum in. Op deze manier vullen onze werkwijzen elkaar mooi aan. Het belang van de student staat voorop”.

Op Windesheim beginnen jaarlijks ongeveer zevenduizend eerstejaars met een studie. Na een jaar is ongeveer een kwart daarvan vertrokken. Ze stoppen met studeren of gaan naar een andere onderwijsinstelling. Ongeveer vierhonderd eerstejaars switchen naar een andere opleiding binnen Windesheim.

Uniek programma

Veneboer: “Switchen binnen BMR gebeurde in de maand september altijd al, maar sinds drie jaar bestaat Switch als een officieel Windesheimprogramma dat het hele jaar doorloopt en waaraan alle opleidingen meewerken. Dat is uniek in hogescholenland.”
In het kader van Switch mogen eerstejaars tijdens de eerste 10 weken (periode 1) van hun studie altijd switchen. Later in het jaar verschillen de mogelijkheden per opleiding. Tijdens periode 2 en 3 is maatwerk bij een overstap mogelijk, soms betekent dat opnieuw instromen per 1 februari of een combinatie met flexstuderen.

Meestal heeft een student zijn twijfels al besproken met zijn studentbegeleider. Die betrekt dan een switchcoach erbij als aan overstappen binnen Windesheim wordt gedacht. Maar een student mag ook zelf naar een switchcoach stappen. Gemiddeld zijn twee gesprekken voldoende om de keuze te bepalen.

Veneboer: “Ik merk dat, met het bekender worden van de switchcoaches, ook steeds meer ouderejaarsstudenten bij me aankloppen. Inmiddels is dat bijna een kwart van de gesprekken. Tweede- en derdejaars die van studie willen veranderen. Of laatstejaars studenten voor wie een switch naar flexibel studeren een oplossing kan zijn.”

Topsport

Dit jaar heeft Veneboer de switch begeleid van een BMR-studente die bij PEC Zwolle in het eerste elftal speelt, Amy Banarsie. “Amy kende mij al goed, omdat ik ook de casemanager topsport van BMR ben. Voor topsporters moet meestal behoorlijk wat geregeld worden om de opleiding te kunnen combineren met trainingen en wedstrijden.”

Amy was gestart bij de studie Finance & Control, maar ze wilde liever een andere studie doen binnen Windesheim. Aanvankelijk wilde Amy overstappen naar de AD Management, maar uiteindelijk koos ze voor Logistiek Management.

Veneboer: “De switch begeleiden betekent goed schakelen met de propedeusecoördinatoren van de oude en de nieuwe opleiding: waar kan Amy precies instromen, welke vakken moet ze inhalen en welke aanvullende opdrachten moet ze doen?”

‘Het besluit om te switchen was niet makkelijk’

Amy Banarsie is naast haar studie voetbalster bij het eerste elftal van de PEC Zwolle dames. Deze zomer switchte ze naar een andere opleiding binnen Windesheim. Hoe ervaarde ze die overstap?

Amy (21): “Ik merkte echt dat studeren wat je leuk vindt heel belangrijk is. Finance & Control vond ik niet zo interessant. Het was niet makkelijk om de beslissing te nemen om te switchen. Want ik zat al in een doorstroomgroep in het tweede jaar van Finance & Control.”

Amy stapte over naar Logistiek Management. “Deze studie past goed bij mij omdat ik van orde hou. En ik vind logistiek echt interessant.” Ze kon ook al wat vrijstellingen krijgen met de punten die ze al behaald heeft. Ze hoopt dit jaar haar propedeuse te halen.

Amy: “Mieke Veneboer was erg behulpzaam. We besloten eerst om een overstap naar AD Management te maken, maar ik voelde me daar helemaal niet thuis. Toen ik vertelde dat ik toch liever naar Logistiek Management switchte, ging Mieke meteen voor me kijken of dat ook nog mogelijk was.”

En dat lukte. Amy: “Ik ben op dit moment erg tevreden met mijn switchen. Mieke blijft sowieso mijn topsport begeleider en we hebben nog steeds goed contact.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *