Noor: Het leven is als een kat

Rijst of toch pasta? Een wit T-shirt of toch een zwarte? Nog ‘een laatste biertje’ in de kroeg, waarvan jij ook wel weet dat het níet je laatste biertje is, of toch nog enigszins op tijd naar huis gaan? Je moet nogal wat keuzes maken in het leven. Gelukkig zijn veel van die keuzes heel onschuldig, want wat je bijvoorbeeld gaat eten maakt eigenlijk niet écht uit. Een vierde avond pasta op rij is helemaal niet erg, het is nog altijd beter dan een pizza.

Maar er zijn ook keuzes die er wel degelijk toe doen. Het kiezen van een studie bijvoorbeeld. Kan zijn dat jij die keuze een paar jaar geleden hebt gemaakt, en is het dus een goede keuze geweest, het kan ook zijn dat je begin september voor het eerst over de drempel van een hogeschool stapte.

Maandenlang heb je je ingelezen in folders van alle hogescholen van Nederland, heb je ons kikkerlandje van binnen en van buiten gezien toen je van open dag naar open dag ging en heb je je verveeld tijdens elke meeloopdag waar je bij was.

En dan eindelijk begin je aan je studie. Meteen slaan de zenuwen weer toe. Is dit het? Heb je de goede keuze gemaakt? Je hebt de boeken al gekocht en collegegeld betaald en wat ga je in de vredesnaam doen als dit niet jouw studie is? Desnoods ga je een jaar werken in de supermarkt bij je ouders in het dorp, om zo nog íets met je leven te doen. In plaats van op je veertigste in de goot belanden met een studieschuld van vijftigduizend euro zonder een studie te hebben afgerond.

Dit laatste is misschien wat overdreven maar het laat wel zien dat keuzes, ook lang ná het maken van de keuze, nog in je hoofd kunnen ronddwalen. Maar van het maken van een verkeerde keuze en keihard op je bek gaan leer je ook. Zoals een vriend van me ooit zei: “Het leven is als een kat, het komt altijd op zijn pootjes terecht.” Ook als je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Gelukkig maar!

Noor Mekel, student journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *