Cor Niks: Keuzestress!

En dan ineens is het zover, mijn eerste column. Waar zal ik over schrijven? Heb ik last van keuzestress? Mijn studenten hebben ook moeite met keuzes maken: ‘welke studie past bij mij?’, ‘welke minor zal ik kiezen?’ of ‘voor welke stage zal ik gaan solliciteren? In mijn klassen komt telkens het woord keuzestress naar boven.

Wat is keuzestress nou precies?  Volgens de definitie wordt keuzestress veroorzaakt doordat iemand wordt overspoeld wordt met informatie om een ‘goede’ keuze te kunnen maken. Studenten laten zich bij hun keuzes niet alleen leiden door de opdracht, maar ook door sociale media en Sharenet. Daardoor zien ze vaak door de bomen het bos niet meer.

Neem het voorbeeld van een studente die voor haar minor naar het buitenland wilde. Ze vond het moeilijk te kiezen uit alles wat haar was toegestuurd en de extra informatie op de sites waarnaar werd verwezen: “Ga ik voor een land of voor een project? Wanneer ik naar Sri Lanka ga, kan ik in mijn vrije tijd wel gaaf surfen, maar de doelgroep waarmee ik moet werken is niet zo leuk. Als ik naar Kenia ga heb ik precies de doelgroep waar ik mee wil werken, maar in de buurt van het project kan ik geen (vrijetijds-) activiteiten doen die ik leuk vind”.

Als studiebegeleider zei ik tegen haar: waar ga je voor, wat zou je willen leren, hoe zie je deze stage in je beroepsperspectief? Bij sommige studenten ontstaat dan zelfs keuzeangst, wat kan leiden tot een freeze reactie: de student kiest niet en er gebeurt verder niets.

Ik zeg dan dat er geen foute keuzes bestaan. Zelfs een keuze tot niets doen is prima, als het maar een keuze is. Hoe vaker je een keuze in je leven hebt gemaakt, hoe beter je je kansen kunt inschatten of het voor jou een juiste keuze gaat worden.

Ik wens alle studenten, in plaats van keuzestress, veel keuzeplezier toe! Want wie kiest neemt regie en werkt aan zijn of haar toekomst. En dat is sowieso plezierig.

Cor Niks is docent psychomotorische therapie bij de calo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *