Anne in München / 1: ‘Een kamer vinden was een flinke challenge’

Anne Morssinkhof, vierdejaars bedrijfseconomie, gaat dit semester in München studeren. Voor WIN doet ze verslag van haar belevenissen.

Al sinds september 2018 weet ik dat ik naar het buitenland wil. Vorig jaar heb ik een taalcursus gevolgd in Berlijn en dit beviel zo goed dat ik zoiets nog eens wilde ervaren. Daarnaast vind ik het een leuke manier om er achter te komen hoe het is om op mezelf te wonen!

Mijn opleiding heeft verschillende mogelijkheden om naar het buitenland te gaan, maar een minor leek mij het meest geschikt. Ik wilde graag weer naar Duitsland aangezien ik de taal al redelijk vloeiend spreek, en München niet al te ver weg is.

Veel Engelstalige vakken
De Hochschule München is één van de partneruniversiteiten van Windesheim en de school leek mij gelijk top. De onderwijsinstelling heeft een ruim aanbod van Engelstalige vakken en ook de stad sprak mij aan: groot én dichtbij mooie wintersportgebieden.

Na het invullen van heel veel papierwerk, vervolgens dat papierwerk allemaal uploaden en goed laten keuren door zowel Windesheim als de Hochschule, is het bijna tijd om al mijn spullen te pakken. Ik heb het geluk dat ik met de auto ga, dus ik kan behoorlijk veel spullen meenemen.

Eerste verhuizing
Het is voor mij de eerste keer dat ik verhuis, en je moet aan zo veel dingen denken! Ik heb al een aantal tassen klaarstaan, maar er komt nog veel meer bij. Het moet namelijk wel in mijn auto én in mijn kamer in München passen.

De voorbereiding voor de komende periode in München ging niet echt makkelijk. Vooral het vinden van een fatsoenlijke en betaalbare kamer was een flinke challenge. Sterker nog: ik kwam erachter dat dit bijna onmogelijk is in München.

Loterij
Maar eind juli kreeg ik gelukkig toch een ‘verlossend mailtje’ van de Hochschule. Elk jaar hebben zij via de studentenunie een beperkt aantal woonruimtes beschikbaar voor internationale studenten en dezen worden verloot. Gelukkig was ik één van de ‘winnaars’, en dus heb ik via de hogeschool een kamer. Nadeel is wel dat ik nog niet weet hoe deze kamer er uit ziet, en hoe groot ‘ie is. Maar goed, dat zie ik allemaal over een paar dagen!

Business-vakken
Straks in München begin ik met een cursus Duits, om mijn taalkennis weer een beetje op te frissen. De cursus wordt aangeboden door de Hochschule en volg ik op mijn eigen niveau. De ‘echte’ lessen beginnen daar pas op 1 oktober. Ik wil graag wat international business-vakken gaan volgen, maar dit kies ik eind september pas echt.

Op dit moment ben ik vooral bezig met inpakken en gedag zeggen tegen iedereen hier thuis. Ik heb er zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *