Natuurlijk, modern of minimalistisch

Bloed, zweet en héél veel uren: studenten van IPO en Bouwkunde tonen deze week hun afstudeerwerk. De expositie is onderdeel van PROTO, een event rondom de eindexposities van alle Zwolse mbo- en hbo-opleidingen op het gebied van kunst en design.

Zo ontwierp Mirjam Prakken, vierdejaars student industrieel product ontwerpen, een 3D-geprinte step. “Een duurzaam vervoermiddel.” Het project diende vooral als test om uit te vinden of het mogelijk en rendabel is om een specifieke 3D-printer te gebruiken voor productie op grote schaal. Uitkomst: nee, productie met deze printer is aanzienlijk duurder, kost veel meer tijd en levert niet de gewenste vormvrijheid.

Theebranderij
Bouwkundestudenten Tim Görtz en Mark Bergsma (afstudeerrichting architectuur) ontwierpen een workshopruimte en een prachtig gastenverblijf (met uitzicht op een bos) voor een centrum voor ecotoerisme in Letland.

Opvallend detail: in de workshopruimte moest ook plek worden ingeruimd voor een theebranderij.

Exclusief badkamermeubel
Strak en minimalistisch. IPO’er Caya Slinkman ontwierp tijdens haar afstudeerstage een complete badkamermeubellijn voor een exclusief merk. “Een wastafelonderkast lijkt gewoon een simpel vierkant blok, maar het is wel echt een uitdaging om er iets anders en unieks van te maken.”

Zowel haar stagebedrijf als haar begeleider vanuit Windesheim waren zeer te spreken over haar werk. Ze kreeg een heel mooi cijfer: een 8,5.

Energieneutraal
Ontmoeting, natuur en rust. Dat zijn de kernwoorden van het afstudeerwerk van bouwkundestudenten Raymond Aardema en Bas Dommerholt.

Zij maakten voor het dorp Gees op de locatie van een voormalige basisschool een energieneutraal ontwerp voor starterswoningen en een multifunctioneel dorpshuis. De school zelf werd in hun plannen omgetoverd tot een seniorencomplex.

Tekst en foto’s: Wouter van Emst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *