Zakken vol kleine engerds….

Nederland jeukt. De eikenprocessierups is dit jaar een ware nationale plaag. Iedereen voelt het; de anti-jeuk crèmes en -poeders zijn niet aan te slepen. En ook Windesheim moet eraan geloven. De eiken langs het Campuspad (zie foto) zijn zwaar besmet.

Vanwege de rupsen wordt afgeraden om achter D en T te fietsen.

Wie goed kijkt, telt in de eikenbomen al snel een flink aantal grote ‘zakken’ waarin de rupsen zich schuilhouden. Klaar om de eikenboom in kwestie volkomen kaal te vreten en in te pakken in witte ragfijne draden. Ondertussen veroorzaken de kleiner haartjes van de rups jeuk en rode vlekken. ‘De gemeente Zwolle is op de hoogte gesteld,’  aldus een mededeling van Windesheim op Sharenet. Maar of die iets kan uitrichten bij zo’n plaag…. Uit de buurt blijven dus. Dat is het enige dat helpt.

En hopen dat de koolmezen toeslaan. Die zijn dol op de eikenprocessierups. Giftig? Een mees pakt een rups bij de kop en schudt ‘m net zo lang heen en weer tot-ie kaal is. En dan… hap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *