Actie voor een veiliger studentenklimaat

Het bestuur van het Studenten Overleg Orgaan Zwolle en andere betrokkenen ‘bezetten’ maandagavond de raadszaal van de Gemeente Zwolle om aandacht te vragen voor de woonveiligheid van studenten.

“Vanavond laten wij als SOOZ aan de gemeente zien dat de onveiligheid in studentenhuizen een dieptepunt heeft bereikt”, liet bestuurslid Rembrandt van der Heyden weten. Het bestuur deed dit voorjaar een grootschalig onderzoek naar studentenhuisvesting en woonveiligheid en de cijfers uit het onderzoekrapport zijn niet mals. Ruim veertig procent van de ondervraagde studenten gaf aan bepaalde constructies in de studentenwoning als onveilig te ervaren. In veel huizen ontbreken brandmelders en brandblussers of weten studenten die niet te vinden. Bijna vijfentachtig procent van de ondervraagden weten niet wat ze moeten doen bij brand in hun woning.

Bekende problemen
Naast het thema veiligheid stuitte het SOOZ in dit onderzoek ook op bekende problemen zoals krapte in het kameraanbod en hoge huurprijzen. Het aantal beschikbare studentenkamers en de manier van toewijzing van die kamers is volgens het SOOZ nog steeds ondoorzichtig: vooral op het kameraanbod van particulieren is moeilijk grip te krijgen. “Bijna een kwart van de ondervraagde studenten geeft aan dat zij bij toezegging van een kamer dubbele inschrijfkosten hebben moeten betalen, terwijl dit bij wet verboden is”, meldt het rapport.

Ook is meer dan een kwart van de ondervraagden bang voor mogelijke uitzetting na een conflict met de verhuurder. Meer dan dertig procent van de ondervraagden geeft aan ooit een conflict te hebben gehad met de verhuurder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *