Miranda’s vegan mac & cheese

Miranda Semeleer is docent aan de opleiding pedagogiek & management (PMK).

“Van kinds af aan ben ik al verzot op de ongezonde variant hiervan: macaroni met (ham en-) kaassaus. Ik heb daar hele fijne herinneringen aan: vaak op woensdagmiddag, als wij uit school kwamen, maakte mijn moeder dit overheerlijke kazige en verwarmende gerecht. Mijn broertjes en ik konden er dan ook geen genoeg van krijgen. Ik maakte het ook regelmatig voor mijn eigen kinderen en ook zij zijn er gek op. 

Vaak voeg ik voor de nodige vitaminen wel een salade toe in de vorm van een bijgerecht. Nu ik meer gezond eet wil ik heel graag nog steeds macaroni met kaassaus eten maar ik geef nu de voorkeur aan een meer gezonde versie. Ik stuitte op internet op diverse recepten macaroni met een vegan kaassaus en dit recept vind ik het lekkerst.” 

Ingrediënten voor 2 personen:
– elleboogjes macaroni klein of ‘grande’ 200 gram of een andere soort pasta die je lekker vindt 
– 1 grote aardappel 
– 1 kleine wortel
– 75 gram cashewnoten
– 1/2 kop plantaardige melk (bijv. havermelk)
– 1/2 kop bouillon
– 1/2 ui
– 2 teentjes knoflook
– 4 eetlepels – edelgistvlokken 
– 1 1/2 theelepel tapiocameel (verkrijgbaar bij de toko of grote supermarkt zoals AH)
– 1 theelepel uienpoeder
– 1/2 theelepel citroensap
– flinke snuf zout
– flinke snuf peper

Bereidingswijze:
– Snijd de aardappel en wortel in kleine blokjes en kook deze in water met de cashewnoten in 10- 15 minuten gaar
– Kook de macaroni in een flinke pan met kokend water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking
– Giet de aardappel, wortel en cashewnoten af en doe dit samen met de plantaardige melk, bouillon, ui, knoflook, edelgistvlokken, maizena, ui, knoflook, edelgistvlokken, tapiocameel, uienpoeder, citroensap, zout en peper in de keukenmachine of blender en mix tot een saus.
– Giet de macaroni af. Doe terug in de pan en voeg de ‘kaassaus’ toe. Roer goed door en laat nog even lekker sudderen. Voeg naar smaak nog wat extra peper of zout toe en serveer direct!

Er is 1 reactie op “Miranda’s vegan mac & cheese

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *