Feestelijk vegan

Dit jaar een feestelijk diner zonder kalkoen of andere dierlijke producten? Vier veganistische medewerkers en studenten stelden een heerlijk feestelijk vegan diner samen.

‘Goed naar etiketten kijken’

“Vlees vond ik vooral lekker vanwege de textuur en de kruiden. Maar die dingen kun je makkelijk namaken”, zegt Yvanka de Hoop, eerstejaars student social work. “Ik heb geleerd goed naar etiketten te kijken. Zelfs als er niets dierlijks bij staat, zitten er in allerlei producten e-nummers. Dat kan betekenen dat er bijvoorbeeld varkensvet of gelatine in zit. Zulke dingetjes moet je wel in de gaten hebben.”


“Ik zou nu niet meer van vlees kunnen genieten. Ik hou enorm van dieren en wil niet dat ze voor mij mishandeld worden en dood moeten gaan. Daarnaast is vlees eten slecht voor de aarde. Bij veehouderij komen vervuilende broeikasgassen vrij en er worden veel regenwouden gekapt om veehouderijen neer te zetten.”

Voor de beginnende vegan kan het lastig zijn om genoeg vitamines binnen te krijgen. “Je kunt wel leven op patat en Oreo’s, maar dan mis je toch iets. Maar ik hou erg van fruit en verse groentes. En van noten en bonen, daarmee krijg ik m’n vetten en eiwitten wel binnen.”

Recept: Yvanka's zoete aardappelsoep

“Ik krijg veel positieve reacties van mensen om me heen. Ze hebben respect en bewondering voor me. Vaak zeggen ze dat ze het knap vinden en zelf niet zouden kunnen, omdat ze te veel van vlees of kaas houden.”

‘Veganisme is hip’

“Toen ik jong was, was het heel moeilijk en duur om veganistisch te leven, want plantaardige producten werden bijna nergens verkocht en ze waren heel duur. Daarom ben ik pas na mijn studietijd vegan geworden. Maar tegenwoordig is het hip en kun je in bijna elk restaurant en iedere winkel veganistisch eten krijgen”, zegt docent Pascal de Vries (40) van de opleiding communicatie. “Eerst was er bij de supermarkt maar één soort veganistische boter, maar nu zijn bijna alle grote merken overgegaan op plantaardig. Alleen als je onverwacht zonder eten komt te zitten, op een station bijvoorbeeld, zijn de opties beperkt.”

“Een plantaardige maaltijd samenstellen is heel makkelijk als je groenten centraal stelt in plaats van vlees, en vers eet. Het opent een heel ander register aan keukens dan de traditionele Nederlandse. Ik ga vaak naar de Turkse groenteboer of eet bij een Indiaas restaurant, dat vind ik veel lekkerder!”

Recept: Pascals Sofrito met chapati’s en guacamole

Wel merkt Pascal dat veganisten soms nog worden weggezet als een apart type mensen: “Daarom zeg ik niet meer tegen anderen dat ik veganist ben, want dan hebben ze meteen een mening over je. Ik zeg hooguit dat ik plantaardig eet. Ik vind het ook niet zo belangrijk als toen ik zestien was, toen wilde ik anderen nog echt bekeren.”

‘Voorlopig niet volledig vegan’

Sheila Zwanenburg van Windesheims International Office is vegetariër en heeft onlangs een veganistische detoxkuur gedaan. Dat beviel zo goed dat ze nog steeds vaak veganistisch eet. “Het was een veel kleinere stap naar vegan dan dat het voor vleeseters zou zijn. Ik voel me fitter en alerter. Veganistisch voedsel is veel lichter op de maag en makkelijker voor je lichaam om te verwerken. Dat was echt een eye-opener: voeding heeft zoveel effect op je lijf! Je lichaam went wel snel aan allerlei producten, maar dat betekent nog niet dat ze goed voor je zijn.”

“Ik snoep nu bewuster: ik neem vaak noten of rozijnen als tussendoortje. Dat deed ik vroeger nooit. Ook is mijn suikerbehoefte omlaaggegaan: ik kan bijvoorbeeld makkelijker ‘nee’ zeggen tegen taartjes op verjaardagen. Maar pure chocola kan ik niet weerstaan, hoor!”

“Boodschappen doen is niet veel pittiger, maar je moet wel anders zoeken. Ik haal bijvoorbeeld heel veel groente en fruit op de markt. En kikkererwten at ik vroeger niet, dus in het begin dacht ik echt: waar staan die eigenlijk?”

Recept: Sheila's kastanjechampignonsoep

“Ik heb de kuur ook gedaan als uitdaging voor mezelf: kan ik zonder mijn lievelingsproducten kaas, yoghurt en kwark? Dat is wel gelukt, maar ik hou te veel van zuivel om er helemaal mee te stoppen, dus volledig vegan word ik voorlopig niet.”

‘Ze vragen me hoe ik het volhoud’

“Het is onzin om te denken dat veganisten niet kunnen sporten omdat ze niet genoeg eiwitten binnenkrijgen”, zegt Kornelia Augustyniak, tweedejaars logistics management. Ze staat drie keer per week in de sportschool en doet daarnaast aan hardlopen: afstanden van 8 tot 10 kilometer. “Sinds ik veganist ben, is mijn conditie juist verbeterd. Ik kan meer trainen en haal mijn doelen makkelijker.”

“Mensen denken dat veganisten weinig eten en vragen me hoe ik dat volhoud. Maar dat is een mooie gelegenheid om te vertellen hoe divers, makkelijk en lekker veganistisch eten is! Ik voel me helemaal niet beperkt.”

“Mijn belangstelling voor veganisme werd gewekt op foodfestivals. Een mooie filosofie: zorgvuldig met de wereld omgaan. Ik ging voor mezelf koken en dat is mijn passie geworden. Ik ben blij dat mijn ouders mijn keuze helemaal hebben geaccepteerd, ik heb zelfs mijn moeder en mijn broer geïnspireerd om ook zonder vlees en vaak veganistisch te eten.”

Recept: Kornelia's chocolate cheesecake

Gebruikt Kornelia dan helemaal niets dierlijks meer? “Heel soms koop ik nog een leren kledingstuk, als het héél mooi is. Maar verder niet hoor. Ik koop bijvoorbeeld alleen maar make-up die niet op dieren getest is en geen dierlijke boter bevat.”

‘Geen genoeg van krijgen’

Miranda Semeleer is docent aan de opleiding pedagogiek & management (PMK).

“Van kinds af aan ben ik al verzot op de ongezonde variant hiervan: macaroni met (ham en-) kaassaus. Ik heb daar hele fijne herinneringen aan: vaak op woensdagmiddag, als wij uit school kwamen, maakte mijn moeder dit overheerlijke kazige en verwarmende gerecht. Mijn broertjes en ik konden er dan ook geen genoeg van krijgen. Ik maakte het ook regelmatig voor mijn eigen kinderen en ook zij zijn er gek op.

Recept: Miranda's vegan mac & cheese

Vaak voeg ik voor de nodige vitaminen wel een salade toe in de vorm van een bijgerecht. Nu ik meer gezond eet wil ik heel graag nog steeds macaroni met kaassaus eten maar ik geef nu de voorkeur aan een meer gezonde versie. Ik stuitte op internet op diverse recepten macaroni met een vegan kaassaus en dit recept vind ik het lekkerst.”

‘Een perfect kerstrecept’

Kirsten Schultz is adviseur Accreditaties en Onderwijs.

“Thuis heb ik een kookschrift waar ik mijn favoriete recepten in bewaar, zo ook deze Biet Bourguignon. Een paar jaar gelden maakte ik deze voor het eerst met Kerstmis en het was een succes, bij de vegetariërs maar ook bij de carnivoren. Ook dit jaar ben ik van plan deze mee te nemen naar het kerstbuffet bij mijn ouders thuis. 

Recept: Kirstens Biet Bourguignon

De Biet Bourguignon is een perfect kerstgerecht, door de wintergroenten die er worden gebruikt. En je kunt deze stoofschotel makkelijk twee dagen van tevoren maken, de smaken komen dan nog beter tot zijn recht. Perfect om met kerstmis te serveren dus!”

‘Van plantaardig eten word ik gelukkig’

Bas van der Meijden is docent aan lerarenopleiding Geschiedenis.

“Plantaardige recepten zijn soms een aftreksel van vleesrecepten en smaken daardoor soms minder. Maar bij dit recept is het andersom. Ik vind dit recept (uit het kookboek ‘Vegeterranean’) veel lekkerder dan hoe ik dat vroeger maakte met rundergehakt en taco-kruidenmix uit zo’n naar zout zakje. Het gerecht lijkt laf, maar is behoorlijk pittig door de combinatie van gember met zowel gebakken als rauwe sjalot/knoflook (voor sjalot kun je ook gewoon ui gebruiken en het verschil tussen geperste en gepureerde knoflook ontgaat mij).

Recept: Bas' taco's met maiskolven en guacamole

Van plantaardig eten word ik sowieso gelukkig en het is goed voor dierenwelzijn, milieu, voedselverdeling, en gezondheid. We zouden het in de Windesheim-kantine ook veel meer moeten aanbieden om studenten in onze educatieve omgeving aan het denken te zetten.”

‘Dit is echt comfort food’

Anna-Lou Dijkstra is docent Duits aan de opleiding International Business.

“Ik heb dit gerecht gekozen omdat het erg makkelijk is. Je maakt in een handomdraai een hele pan, en je kunt het vervolgens lekker op de bank uit een bakje weglepelen. Voor mij is dit echt comfort food. 

Recept: Anna-Lou's bulgurpilav met noten

Waarom ik dit een lekker gerecht vind? Het is voor mij eerlijk gezegd vooral een goed excuus om heel veel cashewnoten te eten!”


Zelf ook een goed recept? Deel het op instagram of facebook met daarbij #feestelijkvegan.

Tekst: Jitse Schipper
Foto’s: Jasper van Overbeek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *