Test: Vega(n) burgers

Flex, vega of vegan: steeds meer mensen eten minder vaak vlees. WIN testte vijf vega(n) alternatieven voor de hamburger.

Broccoliburger

Wat meteen opvalt bij deze vegan burger: de enorme paneerlaag. Daar moet je even doorheen. Overigens blijft een deel van die paneerlaag achter in de pan tijdens het bakken. De burger smaakt wel echt duidelijk naar broccoli en oogt lekker frisgroen. Maar dat zijn ook de enige pluspunten. Deze burger is weinig meer dan een flink gepaneerde klont kleffe broccoli.
Cijfer: 6,0

Championburger

Deze burger is lekker stevig van buiten en wat sponzig van binnen. De smaak van de champignons komt goed naar voren. En zien we daar zowaar een hele pijnboompit? Beetje extra bite, prima! Ook zit er kaas in, een goede toevoeging in combinatie met de champignon. Het moge duidelijk zijn, het testpanel is erg enthousiast over dit Lidl-product. Wat ons betreft de ‘champion’ onder de vega(n)-burgers.
Cijfer: 8,0

Dutch Weedburger

Schrik niet, je wordt er niet high van. (Was het maar zo’n feestje.) Het gaat hier om ‘seaweed’ uit de Oosterschelde. De schijf oogt kleurrijk, de structuur is vlezig en absoluut geinig om je gasten voor te zetten. Maar qua smaak scoort deze
zeewierburger niet al te best. Bitter, karton-achtig, zout, mislukte kibbeling, oordeelt het panel. Deze vegan burger kost ook nog eens bijna twee euro per stuk. Aanzienlijk duurder dan de andere geteste burgers, die allemaal rond de 1 euro 30 kosten. Leuk feitje: de Weedburger werd ooit in de markt gezet door een oud-student van Windesheim.
Cijfer: 5,0

Linzenburger

Deze burger van de Jumbo is rijk gevuld: behalve linzen zit er dadel, wortel, paprika en prei in. Qua smaak doet ‘ie vooral heel erg denken aan falafel, lekker kruidig dus. De linzen komen daardoor wat minder goed naar voren. De bite van de buitenkant is goed krokant en ook over de kleur en geur is het panel te spreken. Met 1 euro 25 is deze vegan burger van 200 gram de goedkoopste van het stel, daarmee komt het eindoordeel op een mooie voldoende.
Cijfer: 7,5

Spinazieburger

Het panel is unaniem in haar oordeel. De stamppot-leftovers van gisteren, verpakt als kleffige burger. En dat is niet per se negatief bedoeld. Want naast spinazie zit er ook ui, wortel, paprika en doperwt in deze Albert Heijn-schijf. Eén van de leden van het testpanel meent zelfs een stukje aardappel aan te treffen. Het AGV’tje is dus compleet! (Aardappel, groente, veganschijf in dit geval.) Deze burger hoeft daarnaast slechts 4 tot 5 minuten in de pan: ideaal als je weinig tijd hebt.
Cijfer: 6,5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *