Gezonde lichamen

‘Ik eet niks uit potjes of zakjes’

Vier keer per week naar de sportschool, koken met gezonde producten en altijd de E-nummers op de verpakking naspeuren. Vijf studenten vertellen hoe zij hun lichaam gezond houden.

‘Ik eet niets uit potjes’
Xiao-Nan eet geen vlees, vertrouwt e-nummers niet en kookt niks uit pakjes en potjes.

“Producten in potjes en pakjes bevatten vaak e-nummers en zeker de chemische e-nummers zijn slecht voor je lichaam. Daarnaast zit er vaak suiker in, maar dat staat met een andere naam op de verpakking, zoals glucosestroop of dextrose. Daarom maak ik alles zelf van verse ingrediënten. Die koop ik bij de Turk en de groenteboer bij mij om de hoek. Ik vind het belangrijk om te weten wat ik binnenkrijg, dus kies ik voor goede en gezonde producten waarvan je weet waar ze vandaan komen.”

Hoe lang ben je al vegetariër?
“Sinds mijn negende. Mijn moeder moest om gezondheidsredenen stoppen met vlees eten en ik besloot om mee te doen. En daar ben ik nooit meer mee gestopt. Ik voel me goed bij de manier waarop ik eet en ik voel me fit.”

Doe je het ook voor het milieu?
“Ja, want de vleesindustrie is een enorme belasting voor het milieu: de gassen die erbij vrijkomen dragen bij aan het broeikaseffect en klimaatverandering. Ook zorgt het voor veel dierenleed. Daar wil ik niet aan meewerken. Ik ga ook steeds meer richting een veganistisch dieet, alleen melk en kaas kan ik nog niet laten staan!”

Xiao-Nan Artz (22) is vierdejaars en volgt de minor sociaal ondernemen in Almere.

‘Als ik 200 kilo lift, voel ik me het mannetje’
Rico lift vier keer per week zware gewichten in de sportschool. Een bijpassend dieet? Daar doet hij niet aan.

“Ik ben ervan overtuigd dat als je het aantal calorieën dat je nodig hebt niet overschrijdt, je ‘lean’ blijft. Als ik bijvoorbeeld een keer bier ga drinken, zorg ik dat ik overdag en de dag erna mijn calorieën compenseer. Ik voer wat ik eet in in de app MyFitnessPall, zou hou ik in de gaten of ik ‘on track’ blijf.”

Wat doe je precies in de sportschool?
“Powerlifting! Een krachtsport waarbij je drie verschillende bewegingen uitvoert met een barbell (stang) met gewichten eraan: deadliften, squatten en bankdrukken. Ik wil mezelf steeds meer verbeteren. In februari doe ik mee aan een beginnerswedstrijd, waarbij het erom gaat zo zwaar mogelijke gewichten te tillen. Daarmee heb ik iets om naar te streven.”

Is dat niet slecht voor je rug?
“Sommige mensen denken inderdaad dat je je rug er kapot mee maakt. Maar als je weet wat je doet en lift met een rechte rug, is er niks aan de hand. Ik volg een schema van een bekende powerlifter, maar die pas ik wel aan aan mijn eigen voorkeuren. Ik doe dan bijvoorbeeld minder herhalingen, maar met meer gewicht. Door de sport voel ik me zelfverzekerder: als je tweehonderd kilo lift, voel je je echt wel het mannetje. Lichamelijk, maar ook mentaal!”

Rico Bonestroo (18) is tweedejaars verpleegkunde.

‘Geen alcohol en om tien uur naar bed’
Simon roeit fanatiek en eet gezond om zijn lichaam zo fit mogelijk te houden.

“Ik lig ’s avonds meestal om tien uur al in bed. Ik drink geen alcohol en qua eten doe ik gewoon normaal: ik eet drie tot vier keer per dag een maaltijd. Brood en pasta met vlees en groenten bijvoorbeeld. En ik sport fanatiek: ik roei zo’n zeven tot acht keer per week. Ieder seizoen ben ik er meer dan vijftien uur per week mee bezig.”

Is het goed vol te houden?
“Ik vind het wel eens lastig als ik bij mijn moeder ben en zij snoep in huis heeft gehaald. Maar dan eet ik het niet. Hoe ik dat doe? Gewoon: niet nemen. Ik weet waarvoor ik het doe. Ik wil goede resultaten neerzetten met roeien en van zwaar trainen krijgt je immuunsysteem elke keer een klap. Dan moet je wel zorgen dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt en genoeg slaapt, om je lichaam fit en gezond te houden.”

Heb je nog wel een sociaal leven?
“Mijn sport en fulltime studie zijn heel moeilijk te combineren met een sociaal leven. Soms begint een feestje om acht uur, maar komt het om tien uur pas echt los en dan moet ik al naar huis. Maar ik krijg er veel voor terug! Mijn ploeggenoten zijn ook mijn vrienden. En elke keer dat roeien beter gaat, levert dat me veel voldoening op.”

Simon den Elzen (21) is tweedejaars aan de lerarenopleiding scheikunde.

‘Als ik één gluut eet, ben ik een maand ziek’
Chloë pluist vanwege haar glutenallergie altijd het ingrediëntenoverzicht op verpakkingen na.

“Als ik ook maar één gluut binnenkrijg, word ik binnen drie uur ziek: ik krijg buikpijn, word misselijk en moe. Gluten maken mijn darmen namelijk stuk en het duurt ongeveer dertig dagen voordat ze dan weer hersteld zijn. Gelukkig zijn er nu veel glutenvrije broden te koop in de supermarkt en kan ik zelf ook lekkere broden en taart maken.”

Hoe kwam je er achter dat je geen gluten kunt verdragen?
“Ik had altijd ondergewicht. Er was vroeger geen broek die me fijn zat omdat ik zo dun en lang was. Op aandringen van mijn moeder heeft de huisarts mijn getest op coeliaki, oftewel glutenallergie. Door glutenvrij te eten zijn mijn darmen binnen een paar jaar hersteld. Nu kan mijn lichaam voedingsstoffen weer opnemen en daardoor heb ik een normaal gewicht.”

Is het lastig voor je?
“Mensen vinden het soms wel zielig voor mij, omdat het ze lastig lijkt. Maar dat valt best mee, als je eenmaal weet wat je wel en niet kunt eten. Ik neem vaak mijn eigen eten mee. Ik moet wel ingrediënten blijven controleren: fabrikanten veranderen hun receptuur soms en melden dat niet. Ik at bijvoorbeeld een keer een Mars. Die waren altijd glutenvrij en ineens niet meer. Daar ben ik dus een maand ziek van geweest.”

Tweedejaars Chloë Gerritsen (18) volgt de opleiding bedrijfskunde mer.

‘Ik ben eindelijk van mijn eczeem af’
Sinds Renate lactosevrij eet, heeft ze geen eczeem meer en voelt ze zich stukken beter.

“Sinds mijn pubertijd zat ik helemaal onder de eczeem. In het ziekenhuis heb ik een lang traject gevolgd om ervan af te komen, maar de medicijnen die ik kreeg hielpen niet: ik werd er moe en misselijk van. Twee jaar geleden belandde ik bij een osteopaat, een alternatief genezer. Hij raadde me aan om te stoppen met lactose en al snel was mijn eczeem voor tachtig procent verdwenen!”

Helemaal geen eczeem meer?
“Ik ben er helemaal van af sinds ik een veganistisch programma van vijftig dagen heb gevolgd. Ik heb ook geen last meer van buikpijn en vermoeidheid. Voorheen had ik er niet bewust last van, het hoorde bij mij. Maar nu weet ik dat het niet normaal was. Ik realiseerde me nu dat voeding meer invloed op ons lijf heeft dan wij als mens doorhebben.”

Makkelijk vol te houden?
“Ja, want ik krijg meteen buikpijn als ik lactose eet, dus waarom zou ik dat doen? Even snel een broodje halen op het station is niet zo makkelijk en als ik uit eten ga bel ik vaak het restaurant van tevoren op om te vragen of het mogelijk is om lactosevrij te eten. Meestal kan dat gewoon. Mensen vinden het knap van me dat ik het volhoud, maar het is juist makkelijk: zonder lactose ben ik veel gezonder en voel ik me veel fitter!”

Renate Bakker (21) is vierdejaars pedagogiek.

Tekst: Janine Sterenborg
Foto’s: Jasper van Overbeek
Vormgeving: Judy Ballast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *