Gezonde lichamen (5/5): ‘Ik ben eindelijk van mijn eczeem af’

Vier keer per week naar de sportschool, koken met gezonde producten en altijd de E-nummers op de verpakking naspeuren. Hoe houden studenten hun lichaam gezond?

Sinds Renate Bakker (21 jaar, vierdejaars pedagogiek) lactosevrij eet, heeft ze geen eczeem meer en voelt ze zich stukken beter.

“Sinds mijn pubertijd zat ik helemaal onder het eczeem. In het ziekenhuis heb ik een lang traject gevolgd om ervan af te komen, maar de medicijnen die ik kreeg hielpen niet: ik werd er moe en misselijk van. Twee jaar geleden belandde ik bij een osteopaat, een alternatief genezer. Hij raadde me aan om te stoppen met lactose en al snel was mijn eczeem voor tachtig procent verdwenen!”

Helemaal geen eczeem meer?
“Ik ben er helemaal van af sinds ik een veganistisch programma van vijftig dagen heb gevolgd. Ik heb ook geen last meer van buikpijn en vermoeidheid. Voorheen had ik er niet bewust last van, het hoorde bij mij. Maar nu weet ik dat het niet normaal was. Ik realiseerde me nu dat voeding meer invloed op ons lijf heeft dan wij als mens doorhebben.”

Makkelijk vol te houden?
“Ja, want ik krijg meteen buikpijn als ik lactose eet, dus waarom zou ik dat doen? Even snel een broodje halen op het station is niet zo makkelijk en als ik uit eten ga bel ik vaak het restaurant van tevoren op om te vragen of het mogelijk is om lactosevrij te eten. Meestal kan dat gewoon. Mensen vinden het knap van me dat ik het volhoud, maar het is juist makkelijk: zonder lactose ben ik veel gezonder en voel ik me veel fitter!”

Tekst: Janine Sterenborg
Foto: Jasper van Overbeek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.