‘Wonen met gedetineerden, het kan’

Studenten en gedetineerden in één woongemeenschap. Dat klinkt veel mensen raar in de oren maar in Denemarken gebeurt het al heel lang. En als het aan Anja Schuurman ligt, gebeurt het binnenkort ook in Zwolle. Een verslag vanuit Denemarken.

Sinds een jaar werken verschillende instanties samen om in Zwolle een eigen ‘pension Skejby’ te krijgen. Een jaar geleden was ik nog behoorlijk huiverig over het project, inmiddels ben ik groot fan. Sinds het begin van het project denk ik vanuit haar bestuur mee over hoe dit in Zwolle gerealiseerd kan worden. Eind maart reisde ik, samen met de initiatiefnemers van het project, naar Denemarken om te kijken naar pension Skejby. Dit pension, vlakbij Arhus, startte zo’n veertig jaar geleden. Er wonen vijftien gedetineerden en tien studenten. Bij de gedetineerden is bijna geen enkel misdrijf te zwaar, alleen gangleden en pedofielen zijn niet welkom. In het dagelijks leven hebben de beide groepen dezelfde rechten en plichten, hebben ze dezelfde kamer en betalen dezelfde prijs.

Bij aankomst was ik erg verbaasd. Ik verwachtte toch een soort cellencomplex, maar wat vooral opviel was het gebrek aan bewaking en hoge muren. Je weet niet of je tegen een gedetineerde of tegen een student praat. Het pension is bedoeld om delinquenten goed te re-integreren in de samenleving. Stukje bij beetje worden de gedetineerden meer geconfronteerd met de buitenwereld.

Binnen het complex zijn – afgezien van huishoudelijke taken – weinig verplichtingen. Er is een grote tuin, een kleine sportschool, een piano, een schuur om in te klussen – maar niemand die gedwongen wordt om het te gebruiken.

In Zwolle is nog geen zekerheid over of het project daadwerkelijk gerealiseerd gaat worden, maar als het aan mij ligt komt het zo snel mogelijk. Voor studenten is het een gave kans om iets terug te doen voor de samenleving. Je leert heel snel om met mensen met een heftige achtergrond om te gaan. Gedetineerden leven op deze manier samen met ‘normale’ mensen, die toch al redelijk flexibel zijn. Hierdoor komen ze veel beter terug in de samenleving. Ik hoop dat Zwolle veel ideeën uit Denemarken kan overnemen. Naast kleine, zoals voor openheid zorgen in de gemeenschappelijke ruimtes, denk ik ook aan het idee dat zowel gedetineerden als studenten hospiteren voor hun plaats in het huis. Hierdoor wordt er een hechte groep gevormd. We nemen een hoop lessen mee! En ik duim dat we zo snel mogelijk een Skejby in Zwolle hebben!

Anja Schuurman is voorzitter van studentenplatform SOOZ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *