Stemming: ‘Liever geen verkrachter als huisgenoot’

In een nieuwe Zwolse flat gaan studenten mogelijk samenwonen met ex-gedetineerden. Zien studenten deze woonvorm zitten?

“Ik denk dat studenten erg geschikt zijn, omdat zij openstaan voor nieuwe ervaringen en andere mensen. Ouderen zijn vaak toch vastgeroest in hun oordeel over mensen met een strafblad. Eerlijk is eerlijk; ook ik zou wel een beetje de kat uit de boom kijken als mijn buurman in de bak had gezeten.”
Daan Kattenberg (20)
vierdejaars accountancy“Als dat er komt ga ik mij ervoor inschrijven! Ze hebben hun straf uitgezeten, dus ze verdienen het om met een schone lei te beginnen. Ik zou ze niet anders behandelen dan mijn andere huisgenoten. Ik hoop dat er genoeg studenten zijn die mee willen doen.”
Mona Richte (22)
eerstejaars global project and change management“Dat zie ik wel zitten hoor! Ik geef zelf voetbaltraining aan gevangenen, dus ik weet wel hoe je met ze moet omgaan. Bij mijn club FC Emmen hebben we ook een ex-gedetineerde in dienst, aardige kerel. Hij leert nieuwe mensen kennen zodat ie uit zijn oude omgeving weg komt.”
Marcel Sulmann (25)
vierdejaars social work“Ik zou er niet direct om staan te springen. Het lijkt mij belangrijk dat de woningcorporatie dan een introductie houdt, waarop de ex-gedetineerden vertellen waarom ze hebben gezeten. Ik hoef niet naast een moordenaar of verkrachter te wonen. Ik zou ook willen dat er een aanspreekpunt in de flat is om melding te maken van incidenten.’’
Frendo Hartgers (26)
vierdejaars werktuigbouwkunde“Ik vind het belangrijk dat ze een kans krijgen om terug te keren in de maatschappij. Dan helpt het om met studenten samen te wonen in een complex, want die ondernemen van alles en hebben altijd vrienden over de vloer. Zolang ik geen moordenaar als buurman krijg, zou ik het wel aandurven.’’
Charlotte de Graaf (20)
vierdejaars accountancyTekst en foto’s: Maarten Kors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *