Goedkoop in een container

Wonen in een zeecontainer? Ideaal voor studenten en starters, denkt student Rene Daatselaar-Baarslag. Met zijn bedrijfje Housone wil hij betaalbare huisvesting bieden door middel van verbouwde zeecontainers, compleet met keukentje en sanitair.

De huurprijs moet 275 euro gaan bedragen, of 350 euro voor een gemeubileerde container van 36 vierkante meter (exclusief water, gas en elektriciteit), vertelt Rene, eerstejaars Ondernemerschap & retail management.

Tweedehands producten
“We zijn heel erg gefocust op circulair bouwen, daarom werken we veel met tweedehands producten. Dat houdt ook meteen de prijs laag. Het keukenblok is bijvoorbeeld van hergebruikt hout dat opnieuw wordt geperst en het isolatiemateriaal van de buitenwanden bestaat onder andere uit oude kleding, dat is zelfs honderd procent gratis.” De containers zijn tweedehands. “Slechts één keer gebruikt, daardoor kunnen wij een levensduur van vijftien jaar garanderen.”

Qua doelgroep mikken Rene en zijn compagnons Jilmar Kleinlugtenbeld en Ezra Schoonen vooral op studenten en starters. “Maar ook mensen die zoeken naar een TinyHouse, alleenstaande ouders, mensen die uit huis worden gezet of mensen die mobiel willen zijn omdat ze bijvoorbeeld veel willen reizen.”

Eerste prototype
Binnenkort wordt er een eerste prototype neergezet, in Zwolle of Dalfsen. Vervolgens is het wachten op de ‘grote klapper’. Rene: “We hebben veel startkapitaal nodig, investeerders dus. Maar dat zit wel goed: er zijn in de afgelopen periode een stuk of vier geïnteresseerde partijen naar ons toegekomen. Dat zie ik als een groot compliment, meestal moet je zelf op zoek naar investeerders als je een idee hebt.”

Rene, Jilmar en Ezra willen het ‘modificeren’ van de zeecontainers zelf in handen houden. “Daarin zijn we heel ambitieus. Dat willen we laten doen in een grote fabriekshal, we hebben al meerdere mogelijk locaties op het oog, onder andere in Utrecht, Maastricht en Kampen. Door het zelf te doen hebben we controle op elke stap van het proces en kunnen we de kwaliteit garanderen.”

Kattegat
Maar waar zouden de kant-en-klare containers van Housone kunnen komen te staan? Een mogelijke locatie is een terrein vlakbij het spoor en Windesheim, vertelt Rene, daar waar nu woongemeenschap ‘Kattegat’ huist. Niet geheel toevallig staan daar (nu nog) óók wooncontainers, die onderdeel uitmaakten van de studentenboot, die tot ongeveer tien jaar geleden in het Zwarte Water tussen de wijken Holtenbroek en Stadshagen lag. De containers hebben hun beste tijd wel gehad, weet Rene.

Aan potentiële huurders geen gebrek, zegt Rene. “Via onze website kunnen geïnteresseerden zich aanmelden; alleen in Zwolle al zijn er tweehonderd mensen die wel een container willen. Daarmee zijn we naar de gemeente gestapt met daarbij de vraag: hebben jullie een locatie waar we ze neer kunnen zetten?” Het wachten is op het moment dat investeerders en de gemeente samen tot een overeenkomst komen.

Rene, Jilmar Kleinlugtenbeld en Ezra werden in november uitgeroepen tot Studentondernemer van het Jaar 2019 van de regio Vechtdal.

Meer weten? Kijk op www.housone.nl.

Er zijn 1 reacties op «Goedkoop in een container»

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *