Wie verlost de beledigde docent?

Toen Henk Hagoort in de pers meldde dat het uitdelen van boetes aan hogescholen die de prestatieafspraken van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen niet waren nagekomen, een ‘belediging voor docenten’ was, golfde er een zucht van opluchting door ons gebouw. Eindelijk iemand die ons snapt!, riepen er velen. Komt Henk ons werkelijk verlossen van deze molensteen? Gezien het jaargetijde en het tijdsgewricht is de roep om verlossers misschien wel sterker dan anders. Er borrelden allerlei andere frustraties op. Bleek dat bijna iedereen zich de afgelopen jaren wel op de één of andere manier beledigd of gekwetst had gevonden en op verlossing gehoopt, ja misschien wel gebeden had. Mensen baden tot onze lieve Heer, dan wel in de richting van Mekka. (Dat laatste doet overigens niemand bij ons op de afdeling, maar ik zet het er bij in het kader van de diversiteit.)

Ik besloot een rondje langs docenten te maken. Zodoende een lijstje voor Henk samen te stellen. Een opsomming:

  • Veel docenten voelen zich beledigd omdat ze de afgelopen jaren een master door hun strot geduwd kregen op straffe van een afrekening in het PE-gesprek met als ultieme consequentie het verzoek om ‘op te zouten’. Terwijl ze liever een andere opleiding hadden willen doen om zich te ontwikkelen.
  • Veel medewerkers voelen zich in de kuif gepikt omdat ze niet intelligent genoeg worden geacht om zelf het licht in hun kamer/lokaal aan of uit te zetten. Dat er een ‘systeem’ voor verzonnen is om dat te regelen dat het kennelijk beter weet dan henzelf.
  • Velen ook voelen zich geschoffeerd omdat ze verplicht allemaal hetzelfde BKE-traject moeten doorlopen, ongeacht voorkennis of leerbehoefte. Net als bij de Master: iedereen door hetzelfde hoepeltje springen.
  • Er zijn er ook nogal wat die zich gekleineerd voelen door ELO, dat hen telkens weer totaal overbodig en belerend vraagt of ze echt wel zeker weten of ze het programma willen afsluiten.
  • Ik hoor ook veel docenten klagen over de gebruiksonvriendelijkheid ELO. Iemand verzuchtte: ‘Het lijkt wel ontworpen te zijn door een stel gesjeesde VMBO-ICT-leerlingen die hun satanische hekel aan docenten op ons botvieren.’
  • Gekwetst ook door het gedram over ‘transparantie’ door zo ongeveer iedereen die geen les geeft, waardoor steeds meer lokalen een soort van glazen huis worden. (Heb maar niet gezegd dat ik gehoord heb dat ook de wc’s in het X-gebouw binnenkort transparant worden.)
  • Vernederd door het zonder overleg weghalen van de vuilnisbakken op de personeelskamers en in de lokalen. Niemand snapt de indeling van de nieuwe vuilnisbakken en waarom hebben ze eigenlijk zo’n kleine opening?
  • Vele witte collega’s voelen zich bedreigd door het feit dat ze angstwekkend gevonden worden. Dat ze kennelijk met te veel zijn.
  • Aangeslagen doordat de minister in Den Haag steeds weer beweert dat er miljoenen geïnvesteerd worden in het hoger onderwijs, maar dat er op Windesheim steeds miljoenen bezuinigd moet worden.
  • Gegriefd omdat de managers lekker in Mooirivier (zie twee columns terug) mogen confereren en zij niet.

En zo ging het nog even door. De deksel ging van de put. De zure dampen vermoeiden me.

Is er nog kans op verlossing?

D.A.T.A.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *