Rania verzamelt pannen voor de slachtoffers in Marokko en Libië: ‘Ik doe liever wat dan dat ik de hele dag op mijn telefoontje kijk’

De verwoestende aardbevingen in Marokko en de heftige overstromingen door storm Daniel in Libië, waren afgelopen tijd niet weg te denken uit het nieuws. Rania Zeroual is instructeur bij de opleiding Rechten in Almere. Ze zet zich in voor de slachtoffers door pannen te verzamelen, en ze organiseert informatieavond voor Windesheimers.

“Ik ben wel eens door het gebied geweest. De mensen daar zijn van nature heel gastvrij. Gulheid is in de Marokkaanse cultuur wel bekend maar in die gebieden geldt dat extra. Je kan altijd bij de bewoners terecht voor een stuk brood met een kop thee. Ik vind het belangrijk om ook iets voor hen te kunnen doen.

Eerst ging ik op zoek naar verenigingen en stichtingen om spullen voor te verzamelen zoals dekens, warme kleding en kussens, die zijn op dit moment hard nodig. Maar op de lijst stonden geen goederen voor langere termijn. Toen kwam ik met mijn moeder op het idee om geld op te halen en pannen te kopen om aan die verenigingen te doneren, zodat zij het kunnen versturen.”

Vuur blijft branden

“Veel is verwoest maar vuur hebben ze wel, en er wordt gelukkig nog veel zelf gekookt door de mensen. We hebben verschillende soorten pannensets gekocht voor grote families zodat zij ook voor anderen kunnen koken.
Ik rijd nu heel Amsterdam door met pannen in de kofferbak. Vooral in Amsterdam Oost zijn specifieke winkeltjes waar je grote kwalitatief goedde pannen kunt kopen. Daar hebben we veel contact mee. Het is aanpoten, maar ik doe liever wat dan dat ik de hele dag op mijn telefoontje kijk naar de erge beelden.”

Windesheimavond voor Libië en Marokko

Op initiatief van een aantal studenten en collega’s is donderdag een informatieavond georganiseerd aan de Landdrost. “Het is belangrijk om het waarom-verhaal te vertellen aan mensen die om welke reden dan ook wat verder afstaan van de Marokkaanse cultuur”, vertelt Rania. “We willen aan iedereen een eerlijk verhaal vertellen waarom de hulp vanuit ons zo belangrijk is”.

Er was een panelgesprek en een Q&A met onder andere internationale correspondenten Joost Scheffers, Daisy Mohr en Yassine Attari, maar ook met vrijwilligers en hulpverleners van het Rode Kruis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *