Waar is het studentenleven in Almere? ‘Als je het vergelijkt met Zwolle moeten we nog een eindje’

De laatste week van augustus was de tweede editie van de Almeerse Take Off (ALTO). Tussen de buien door maken de nieuwe studenten van Windesheim in Almere kennis met elkaar, hun opleiding en hun nieuwe stad. Maar ondanks een nieuwe aanwas studenten, is Almere nog geen typische studentenstad.

“Almere heeft studenten en zelfs twee hogescholen, maar het is geen studentenstad. Als je het vergelijkt met Zwolle moeten we nog een eindje”, zegt Hasib Moukaddim, directeur onderwijs van Windesheim in Almere. “We proberen het wel te bereiken door de sfeer en cultuur te faciliteren. Daar steken we veel tijd, energie en geld in.”

Tegenwerkende factoren

Hoe kan het dat het studentenleven in Almere achterloopt? Verpleegkunde studente Alisha (21) zit bij de studentenvereniging Engine S.V.E.I.A. Het is de oudste van Almere en bestaat sinds 1998. “Wij willen net zo hard meedoen aan die studentenstad, maar er zijn zoveel factoren die tegenwerken. Denk bijvoorbeeld aan hoe studentenverenigingen in het nieuws komen. Dan wordt er vaak neergekeken op verenigingen. Dat maakt het lastig.”

Starten met tradities

Daarnaast is Almere een jonge stad, voegt Moukaddim toe. “De hogeschool staat hier nog maar tien jaar. Het studentenleven is in feite nog in opbouw. Bekende studentensteden hebben een traditie van universiteiten en hogescholen die al honderden jaren bestaat. Wij staan aan het begin. Dat is niet erg. Je moet ergens beginnen, maar dat betekent niet dat het altijd zo makkelijk gaat als je zou willen.”

Het is daarom belangrijk om dat soort tradities te beginnen en op te bouwen. “De studenten van vorige jaren moeten hun broertjes en zusjes aanmoedigen om dit voort te zetten.” Er zullen nog meer ALTO-edities volgen als het aan Moukaddim ligt: “Als we kijken naar de opzet, de voorbereiding en de wijze waarop we dit hebben neergezet, is het absoluut een geslaagde editie. Ik ben ontzettend trots op mijn collega’s die dit mogelijk hebben gemaakt. Ondanks de regen gaan we er het beste van maken. Dit is echt iets waarvan ik zeg: we blijven dit komende jaren doen.”

Volgens de eerstejaars studenten is de sfeer in Almere top. Erik (17) gaat vanaf september beginnen aan Bouwkunde, Hij is al sinds tien uur op de Almeerse Esplanade aanwezig. “De dag begon met een opleidingsintro. We moesten een stoel ontwerpen en vervolgens het plan uitvoeren. Morgen moet hij er staan.”

Tekst en foto: Serena Caruso

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *